Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου από τα Panama Papers

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου από τα Panama Papers 

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα του Δημοσίου, από τα πρόστιμα που προκύπτουν από την ανάλυση των Panama Papers, από τις αρμόδιες υπηρεσίες που βγάζουν στην επιφάνεια γνωστά αλλά και νέα ονόματα, με «μαύρους» λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρίες στον μακρινό Παναμά!

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, έχουν βάλει μπροστά ένα ασταμάτητο κυνηγητό από την Αθήνα, μέχρι τον Παναμά, την Κύπρο και την Ελβετία, για να φέρουν στο φως όλους τους φοροφυγάδες, που έκρυψαν τα χρήματά τους από την εφορία και τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το δικό τους κομμάτι του λογαριασμού να το πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι!

Οι έλεγχοι έχουν αρχίσει να καρποφορούν και το ένα μετά το άλλο βγαίνουν τα ονόματα, από επιφανείς επιχειρηματίες, μέχρι και ανθρώπους της νύχτας, που πιάνονται ο ένας μετά τον άλλο στα δίχτυα του νόμου. Αν και οι έρευνες ξεκίνησαν από τους γνωστούς υπόπτους που απασχολούν για καιρό τις έρευνες, στις λίστες της φοροδιαφυγής, υπάρχουν ακόμα και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, όπως καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη κρατικών νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων, με κρυφούς λογαριασμούς στην Λατινική Αμερική!

Μάλιστα, πολλά από αυτά τα ονόματα φαίνεται πως φιγουράρουν σε περισσότερες από μία λίστες, όπως η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς (Ρηνανίας – Βεστφαλίας). Γνωστά ονόματα, γιατρών, δικηγόρων και επιχειρηματιών, που ήθελαν να κρύψουν τα λεφτά τους στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, μακριά από την ελληνική Οικονομία που μαράζωνε στα χρόνια του μνημονίου, από την έλλειψη ρευστότητας!

Στα παραδείγματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνονται ακόμα και άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Π.χ. Καθηγητής σε ΤΕΙ, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, η οποία πιθανολογείται ότι λειτουργεί ως «βιτρίνα» του συζύγου και των συναλλαγών του. Η δραστηριότητά του ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2009 με offshore στα Virgin Islands μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο!

Συνάδελφός του, Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο, που εργάζεται και ως επενδυτικός σύμβουλος, φέρεται να είναι μπλεγμένος σε ολόκληρο δίκτυο από υπεράκτιες με τις περισσότερες στις Παρθένες Νήσους. Ακόμα μία περίπτωση που η «δουλειά», έγινε μέσα από την Κύπρο, που λειτουργεί ως καταφύγιο ή κόμβος για το μαύρο χρήμα, σε πολλές από τις περιπτώσεις που ελέγχονται.

2 σχόλια:

  1. Άγγελος Βάκαλος Μ' αρέσει ο τίτλος "Πάνω από 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου..." ο οποίος αντιστοιχεί στο "Πάνω από 800 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα του Δημοσίου, από τα πρόστιμα που προκύπτουν από την ανάλυση των Panama Papers..." Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βγάλαμε... Αμφιβάλλω αν πάρουν τελικά πάνω από 5% (40 εκατ.) - κι αυτά πολύ θα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως είσαι τόσο σίγουρος?Απ ότι βλέπουμε υπάρχει η θέληση από πλευράς κυβέρνησης και δικαιοσύνης κάνει επιτέλους την δουλεια της. Δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά μη τα μηδενίζουμε όλα. Δες τα "λουλούδια" στην σχετική λίστα και θα καταλάβεις. https://offshoreleaks.icij.org/search?c=GRC&cat=1&e=&j=&q=&utf8=%E2%9C%93

      Διαγραφή