Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΕΝΦΙΑ στο κουτόχορτο

 ΕΝΦΙΑ στο κουτόχορτο

του Νίκου Μωραΐτη
Πάλι έπεσε μέσα η κίτρινη φυλλάδα. ΕΝΦΙΑ – Τρόμο για τα αγροτεμάχια πουλούσε στους καταναλωτές της. Τελικά, έμειναν αφορολόγητα. Μπε!
Κουίζ απ’ τη ζωή βγαλμένο.
Πόσα κουπόνια προσφορών πρεπει να σου δώσει μία εφημερίδα για να φας μαζί το κουτόχορτο του περιεχομένου της;
Γιατί καλή η πύρινη αντιπολίτευση στα μανταλάκια του περίπτερου, αλλά χρειάζονται πολλά κουτιά εκπτωτικού γάλακτος, πολλά λίτρα τζάμπα βενζίνης για να μετατραπεί κανείς από αναγνώστης σε καταναλωτή ανύπαρκτων ειδήσεων.

Βομβαρδισμός από το Πρώτο Θέμα προς τους πελάτες του όλο το Σαββατοκύριακο. Πρώτη είδηση, ο… φοβερός και τρομερός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια. Να τι έγραφε επί λέξει:

«Τρόμος από τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ με συγκριτικά στοιχεία. Με εξωπραγματικές τιμές σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών να φορολογήσει τα αγροτεμάχια».


Τρόμος, γιατί πουλάει το θέμα. Όλο και κάποιο ξεχασμένο βοσκοτόπι έχουν οι περισσότεροι από πατέρα, παππού, προπάππο, που δεν αξίζει μια δεκάρα και ούτε ξέρουν πού πέφτει.

Τελικά, το υπουργείο οικονομικών φορολόγησε τα αγροτεμάχια με την εξωπραγματική τιμή… μηδέν. Ο βομβαρδισμός, όμως, του Σαββατοκύριακου, δεν έχει πάει χαμένος. Η «είδηση» έχει μείνει στο υποσυνείδητο του αγοραστή των προσφορών, για να τη μεταφέρει στο σπίτι του, στους φίλους του, στο χωριό του που θα πάει διακοπές. Μην ξεχνάμε, δεν είναι αναγνώστης. Είναι καταναλωτής, κι ο καταναλωτής εύκολα αναπαράγει το «μπεεεε» της «είδησης».

Ο κίτρινος τύπος έτσι λειτουργεί. Δεν είναι τυχαία η λέξη «τρόμος» που χρησιμοποίησε η φυλλάδα, ούτε η λέξη «πραξικόπημα» που είχε χθες στο πρωτοσέλιδο της έντυπής της έκδοσης. Με τρόμο, λάσπη, ψέμα και -πού και πού- έναν νεκρό Φύσσα ή Παντελίδη στην πρώτη σελίδα χτίζεται η «ενημέρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου