Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

50 εκατ. ευρώ ψάχνουν εξηγήσεις

50 εκατ. ευρώ ψάχνουν εξηγήσεις

Βασίλης Γεώργας
INTIME SPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κληθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει τη διαφορά άνω των 50 εκατ. ευρώ που προέκυψε μεταξύ των τραπεζικών καταθέσεών του και των δηλωθέντων εισοδημάτων του την περίοδο 2000-2012.

Ανώτατη διευθυντική πηγή του ΚΕΦΟΜΕΠ διευκρίνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ότι η απόφαση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία ελήφθη από τον οικονομικό εισαγγελέα μετά την ολοκλήρωση του αρχικού ελέγχου εισοδημάτων και καταθέσεων και ότι τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να ελεγχθεί αν τα ποσά που εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του έχουν φορολογηθεί. 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΚΕΦΕΜΟΠ δεν έχει καλέσει ακόμη για εξηγήσεις τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, αλλά σκοπεύει να το πράξει «μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες».
Στην πράξη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του νόμου 4174/2013, η φορολογική διοίκηση θα ζητήσει εγγράφως από τον Γ. Αλαφούζο να δικαιολογήσει την απόκλιση μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων και να προσκομίσει αποδείξεις ότι δεν έχει κάνει φοροδιαφυγή. 
Η δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αποτελεί τους τελευταίους μήνες υπόθεση «ρουτίνας» για την οικονομική εισαγγελία και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου, που έχουν αποκτήσει σημαντική ελεγκτική ισχύ μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έγινε αυστηρότερο. 
Στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς για εικαζόμενη φοροδιαφυγή, με πρώτη ύλη τα στοιχεία από τα 65 CDs με τις συναλλαγές ενός εκατομμυρίου και πλέον φυσικών προσώπων, έχουν κατά καιρούς δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία γνωστών επιχειρηματιών, όπως του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, του ιδιοκτήτη του Alpha, Δ. Κοντομηνά, και αρκετών ακόμη. 
Η δυνατότητα εισαγγελικής παραγγελίας για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών προβλέπεται ως προληπτικό μέτρο των εισαγγελικών αρχών όταν διερευνούν την εξακρίβωση τέλεσης ή μη κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων τα οποία αναφέρονται στο άρθρου 17Α του νόμου 2523/1997. 
Με την ίδια διαδικασία χθες δεσμεύτηκαν λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, αφού πρώτα το ΚΕΦΕΜΟΠ έλαβε εισαγγελική παραγγελία ελέγχου και αντιστοίχισης των φορολογικών δηλώσεων και των καταθέσεων του επιχειρηματία και στη συνέχεια ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα για τις αποκλίσεις που διαπίστωσε. 

Οι ποινές

Χαρτονομίσματα των 500 ευρώ
Στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν είναι σε θέση να αποδείξει τη νομιμότητα των χρημάτων και προκύπτει τέλεση ή απόπειρα τέλεσης φοροδιαφυγής, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ή τα όργανα της φορολογικής διοίκησης ή η Διεύθυνση της οικονομικής αστυνομίας υποχρεούνται να υποβάλουν αμέσως μηνυτήρια αναφορά, ενώ η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως. 
Με βάση το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή που τέθηκε σε ισχύ το 2015, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών εφόσον
α) ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση τις 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, ή 
β) αν ο κύριος φόρος που πρέπει να αποδοθεί υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ στην περίπτωση του ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
Προβλέπεται επίσης κάθειρξη αν τα παραπάνω ποσά υπερβαίνουν τις 100.000 και 150.000 αντίστοιχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου