Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Πάνω από 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα στα 7 χρόνια κρίσης

Πάνω από 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα στα                7 χρόνια κρίσης

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, περισσότεροι από 350.000 Έλληνες πολίτες εγκατέλειψαν την χώρα κατά τη διάρκεια της επταετούς οικονομικής κρίσης.

Η πλειονότητα των στοιχείων συγκεντρώθηκε απευθείας από τις στατιστικές υπηρεσίες των χωρών που αποτελούν τον προορισμό των Ελλήνων μεταναστών και άλλες επίσημες πηγές. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που είναι εγγεργαμμένοι σε τοπικούς δήμους ή αιτήθηκαν άδειες εργασίας, δεν είναι γνωστόςκαι καταγράφεται μια εκτίμηση.



Οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία συνέβαλαν στην έρευνα, ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις χώρες που φιλοξενούν Έλληνες «νεομετανάστες», όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και φυσικά τα Βαλκάνια, η Αφρική και η Λατινική Αμερική.
Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος και να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 427.000 στο σύνολό τους, όπως αναφέρεται και σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για μια μικρή χώρα με συνολικό πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι αριθμοί αυτοί είναι σοκαριστικοί, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο ποσοστό τους ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματίες με κατάρτιση και δεξιότητες. Παρά λοιπόν τα αλλεπάλληλα προγράμματα «διάσωσης», τοbrain drain συνεχίζεται.
Πηγή: New Diaspora   via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου