Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΤτΕ: Μission Ιmposible

ΤτΕ: Μission Ιmposible

epitropi.jpg

Δημήτρης Τρίμης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ένας έμπειρος ειδικός επιθεωρητής που ορίστηκε το 2014 από τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και ο οποίος διοικεί τις (επικίνδυνες) αποστολές ελέγχου (missions λέγονται στη διεθνή τραπεζική λειτουργία, οι επιτόπιες επιθεωρήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων), εξετάστηκε στη Βουλή για τα «θαλασσοδάνεια» στη Νέα Δημοκρατία , στο ΠΑΣΟΚ και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Γεώργιος Πάσχας, διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της ΤτΕ, ο οποίος επιθεωρεί όλες τις τράπεζες, συστημικές και άλλες, και τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εκκαθάριση των τραπεζών, στοιχειοθέτησε πλήρως στην Εξεταστική Επιτροπή το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μετά το 2003 και έως πρόσφατα.
Ο ίδιος είπε σαφώς ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ και ότι και αυτά τα δανεικά και αγύριστα θα επιβαρύνουν μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων και πάλι τον ελληνικό λαό.
Κατέθεσε επίσης ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς τού έχουν ζητήσει πολλά στοιχεία -με βάση και τα πορίσματα που έχει ήδη συντάξει η Διεύθυνσή του- αλλά και τα ονόματα των υπευθύνων των τραπεζών (των επιτροπών πιστοδοτήσεων) οι οποίοι έχουν δώσει δάνεια και προς τα ΜΜΕ, όπως λ.χ για τον ΔΟΛ και το προσωπικό μετοχο-δάνειο των 14,5 εκατ. ευρώ του Στ. Ψυχάρη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό θορυβώντας με το γνωστό θέμα αν ήταν νόμιμη η επένδυση της «επιζήμιας» αγοράς μετοχών της Τράπεζας Αττικής αξίας 810.000.000 το 2014 από το Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ.
Ο βουλευτής της Ν.Δ Κ. Τζαβάρας επέμενε ότι την ευθύνη για αυτή την επένδυση είχε και έχει η «πολιτική στόχευση» του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (και τότε προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου) να παρέμβει, υπέρ μιας σχετικά αυτόνομης ελληνικής τράπεζας, εκτός του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος το οποίο ελέγχεται πλέον απόλυτα από τον SSM και την ΕΚΤ.
Την εποχή εκείνη είχε ήδη συντελεστεί η μεγάλη ζημιά 2,4 δισ. της περιουσίας του Ταμείου των μηχανικών TΣΜΕΔΕ από το PSI το οποίο είχε καταγγείλει ως παράνομο το σύνολο των μηχανικών (δεξιών, αριστερών και κεντρώων) και συγκεκριμένα είχε επιτεθεί κατά  Βενιζέλου και Προβόπουλου που κούρεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου τους.
Για το θέμα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος ήταν εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ την επίμαχη περίοδο, εξήγησε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα με τις ευθύνες των δύο κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της λειτουργίας της Attica Bank και πόσο άσφαιρη και προσχηματική είναι η «καταγγελία» της Δεξιάς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν είχε και δεν έχει ανάμιξη.
Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εντύπωση που αφέθηκε μετά από πολλές ερωταπαντήσεις, για τη σκόπιμη διαρροή προς τον Τύπο τις προάλλες από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος του πορίσματος 2015-2016 του ελέγχου της Τράπεζας Attica , καθώς και για την καθυστέρηση υποβολής στην Εξεταστική άλλων πορισμάτων του ελέγχου της ίδιας τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Πάσχας σημείωσε πως εάν ήξερε του υπεύθυνους της διαρροής θα πήγαινε στον Εισαγγελέα και κατέθεσε με σαφήνεια ότι δεν ξέρει τίποτα απ' αυτά που έλεγε προχθές στη Βουλή η συνάδελφός του στην ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου διευθύντρια της Εποπτείας των τραπεζών, για τους ενδιαφερόμενους νέους αγοραστές της Attica Bank...
Διόρθωσε... σε πολλές άλλες περιπτώσεις την κατάθεση της κ. Παπαγιαννίδου, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί κεντρικό καθήκον της Τράπεζας της Ελλάδος να ελέγχει τα δάνεια ενδελεχώς και να εξετάζει εάν εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι γενικοί -και καθολικά ισχύοντες για κάθε δάνειο- κανόνες πιστοδοτήσεων όπως περιγράφονται από τις Πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (1955/1991 και 2577/2004), καθώς και από το νόμο 4261/2014.
Θυμίζουμε ότι η κ. Παπαγιαννίδου προχθές ισχυρίστηκε ενόρκως -και εντελώς άστοχα- ότι οι τράπεζες έκαναν ελεύθερα πάρτι με τα δάνεια υψηλού ρίσκου διότι είχαν μαζέψει μυθώδη κεφάλαια και δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αλλά  η διοίκηση της ΤτΕ δεν είχε αρμοδιότητα να παρέμβει στο πάρτι παρά μόνο κατόπιν εορτής (κυριολεκτικά) να επιβάλλει «Προβλέψεις» στις ακάλυπτες τράπεζες και να διατάζει (υπό την καθοδήγση του SSM) διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις με τα λεφτά του ελληνικού λαού, λόγω της εκ θεού κρίσης που αυξάνει «λογικά» τα κόκκινα δάνεια στο επίπεδο του 45%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου