Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Tο μέσο είναι το μήνυμα

Tο μέσο είναι το μήνυμα

Τρανός Τριαντάφυλλος
Είναι κοινό μυστικό πως η αποθέωση της απαράδεκτης ηθικά «εκπαίδευσης» που συναπαρτίζεται από ιδιαίτερα, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία - υπερφροντιστήρια απλώνεται σε όλο το τόξο της περιοχής που ξεκινά από το Ωραιόκαστρο και καταλήγει στο Πανόραμα, αποκλείοντας εξ ορισμού τους φτωχούς και, φυσικά, τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν, θεωρητικός της επικοινωνίας, θεωρούσε ότι «το μέσο είναι το μήνυμα», δηλαδή ότι το περιεχόμενο καθορίζεται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και διάδοσή του. Τα μισαλλόδοξα πολιτικά μηνύματα αντιουμανιστικής και αντικοινωνικής παιδαγωγικής που εκπέμπονται διαρκώς βρίσκουν σχετικά λίγους αποδέκτες ανάμεσα στους πολίτες. Ο σύλλογος γονέων και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Γαβότσης, αλλά και τα γνωστά ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής, είναι ανάμεσα σε αυτούς που συνέλαβαν πρώτοι το «μήνυμα», επιδεικνύοντας απαράμιλλη ακροδεξιά ευαισθησία.

Είναι κοινό μυστικό πως η αποθέωση της απαράδεκτης ηθικά «εκπαίδευσης» που συναπαρτίζεται από ιδιαίτερα, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία - υπερφροντιστήρια απλώνεται σε όλο το τόξο της περιοχής που ξεκινά από το Ωραιόκαστρο και καταλήγει στο Πανόραμα, αποκλείοντας εξ ορισμού τους φτωχούς και, φυσικά, τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το «μήνυμα» της νεοδεξιάς την ημέρα του αγιασμού απευθύνεται εξίσου στους γονείς, στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και προτρέπει -ειδικά τα παιδιά- στον εθισμό εξ απαλών ονύχων στις κανιβαλικές κοινωνικά συμπεριφορές. Επαναλαμβάνει ό,τι έλεγε από την αρχή της κρίσης: (...) δεν πρόκειται για παιδεία και μόρφωση, πρόκειται για έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων - όσοι έρθετε μαζί μας μπορεί και να τα καταφέρετε να επιβιώσετε, οι υπόλοιποι,μεταξύ αυτών και τα παιδιά των προσφύγων, μπορείτε να πάτε να κόψετε τον λαιμό σας.

Γύρω από τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, εδώ και δύο χρόνια αποχαλινώθηκε η προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρων» που κορυφώνεται σήμερα στον Ν. Φίλη, ως έσχατου πολιτικού όπλου ώστε «να πέσει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ». Από την έλλειψη ίσων ευκαιριών στον δημόσιο λόγο όμως, αποθρασύνεται η δεξιά ρητορική όλων όσοι με πλήρη συνείδηση και ιδιοτέλεια προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να κάμψουν την ατομική και συλλογική συνείδηση των πολιτών. Συμμετέχουν όμως σε αυτόν εκουσίως - ακουσίως και πολλοί διανοούμενοι...

Το δημόσιο σχολείο παραμένει, παρά τα χρόνια προβλήματα που η κρίση παρόξυνε, το πιο εκτεταμένο από τα καθολικά κοινωνικά αγαθά και ταυτόχρονα το πολυτιμότερο εργαλείο κοινωνικής συνοχής. Τούτο αφορά και τους μικροαστούς του Ωραιοκάστρου και τα παιδιά τους εξίσου. Προσπαθώντας να αποσπάσει από την επιρροή της Αριστεράς και να εντάξει ξανά στις «δεξαμενές καυσίμων» της τους γονείς και τους μαθητές αυτών των στρωμάτων, η νεοδεξιά συμμαχία έχει επιστρατεύσει καιρό τώρα όλους τους λειτουργικούς της συμμάχους και τους ιδεολογικούς της ταγούς: τους οιονεί ακροδεξιούς βλαχοδήμαρχους, αμέτρητους «ανώνυμους» μνηστήρες των ενδιάμεσων εξουσιών, τα ΜΜΕ, αλλά και τους πατενταρισμένους φασίστες.

Ατυχώς, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί και τα εκπαιδευτικά συνδικάτα βρίσκονται σήμερα σε φάση υστέρησης. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του Ωραιοκάστρου σιωπούν. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) ζητάει κατανόηση! Οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης ασχολούνται με τις επικείμενες εκλογές των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια και δεν θέλουν να "σπάσουν αυγά”, ενώ θα έπρεπε να κηρύξουν ανεπιθύμητο στα σχολεία της περιοχής τον κ. Γαβότση και όσους από τα μέλη της δημοτικής αρχής φασίζουν... Αλλά αυτή την «τιμή», δυστυχώς, ορισμένοι την επιφύλαξαν μόνο σε όσους έχουν τιμηθεί από τη «SOS Ρατσισμός» για τη δράση τους στο αντιρατσιστικό κίνημα.

Η νεοδεξιά επανακάμπτει ξεδιάντροπα, με όλες τις δυνάμεις της και τα διαθέσιμα μέσα, από αμφιλεγόμενες «προσωπικότητες»... Τα φαινόμενα τύπου Ωραιοκάστρου, αν γενικευτούν, απειλούν με οριστική κατάρρευση την ευαίσθητη οργανική συνοχή των σχολείων.

Κάτω από το φως της περίπτωσης του Ωραιοκάστρου, η μόρφωση ως καθολικό δικαίωμα και διακύβευμα φανερώνεται ως το πλέον εμφανές πεδίο στο οποίο εκφράζονται απτά οι ωμοί ταξικοί διαχωρισμοί · εκεί όπου οξύνεται η πόλωση ανάμεσα σε ελάχιστους πλούσιους και σε ολοένα περισσότερους φτωχούς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά των προσφύγων και οι πρόσφυγες-παιδιά.

Εγκλωβίζονται οι καταπιεσμένοι υπό τον νεοφιλελευθερισμό σε έναν φαύλο κύκλο: η διαρκώς επιδεινούμενη φτώχεια είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παραίτηση από το μορφωτικό αγαθό, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και υποστροφής στον αυταρχισμό. Η μόνη θεραπεία αυτής της αρρώστιας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα ανανεωμένο κίνημα εκπαιδευτικού διαφωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου