Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Από τις εκλογές έως την «εκλογική ετοιμότητα»

Από τις εκλογές έως την «εκλογική ετοιμότητα»

Νικόλ Λειβαδάρη
Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 20 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει έναν χρόνο στην ηγεσία της ΝΔ. Και μαζί κλείνει κι έναν χρόνο ζητώντας σχεδόν καθημερινά εκλογές «εδώ και τώρα».

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι το αίτημα αυτό - βασικός πυλώνας στον στρατηγικό σχεδιασμό του Τάκη Θεοδωρικάκου - δεν σηματοδοτεί παρά την πολιτική νομοτέλεια της «ραγδαίας, μνημονιακής φθοράς» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η «τέλεια αυτοπαγίδευση» της ΝΔ

Στο Μαξίμου αντιτείνουν ότι αποτελεί απλώς την, κατά κυβερνητική πηγή, «τέλεια αυτοπαγίδευση» της Νέας Δημοκρατίας. Και σε πείσμα προβλέψεων, αναλύσεων και ορισμένων δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, πρόωρες κάλπες δεν θα υπάρξουν και η ΝΔ θα βρεθεί την άνοιξη σε κενό στρατηγικής αναζητώντας νέο αφήγημα.

Η ίδια άποψη δεν επικρατεί σε ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ - όχι υπό την έννοια της… αποδοχής του γαλάζιου σχεδιασμού, αλλά στο πλαίσιο του προβληματισμού για την προάσπιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος και την διασφάλιση της μελλοντικής δυναμικής του και του κεντρικού ρόλου του στις πολιτικές εξελίξεις.

Ή άλλως, η άποψη και η εισήγηση ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια διέξοδος απεμπλοκής από την παγίδα Σόιμπλε και ΔΝΤ και ταυτόχρονα η δίοδος για να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα εκλογικό ποσοστό ικανό να εγγυηθεί τη θέση του ως τον έναν εκ των δύο πόλων της εξουσίας, συζητήθηκε και τέθηκε σε ουκ ολίγες κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις.

Δεν είναι Plan B οι εκλογές

Δεν είναι όμως η πλειοψηφική άποψη στην κυβέρνηση και δεν αποτελεί ούτε το Plan A, ούτε καν το Plan B του Μαξίμου. «Εάν μιλούσαμε για πιθανότητες, θα μιλούσαμε για την… πέμπτη, έκτη, και ουσιαστικά την έσχατη και αναγκαστική επιλογή», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή με γνώση των παρασκηνιακών ζυμώσεων.

Κατά την ίδια πηγή, η απόρριψη των εκλογικών σεναρίων έχει διπλή βάση - τόσο πολιτικής τακτικής, όσο και «εθνικής ευθύνης».

Σε επίπεδο τακτικής, οι πληροφορίες θέλουν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση να δείχνουν αφ’ ενός απροθυμία και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων στην προοπτική μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ταυτόχρονα από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων προκύπτει υψηλή δυσκολία ενίσχυσης της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις παρούσες συνθήκες - ήτοι, χωρίς να υπάρξει δομική ρήξη με τους δανειστές ή, αντιθέτως, χωρίς να έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά βήματα ανάταξης της οικονομίας.

«Δεν θα δραπετεύσουμε δια της κάλπης»

Σε ό,τι αφορά την «εθνική ευθύνη», το σκεπτικό της απόρριψης το δίνει το μήνυμα που έχει επανειλημμένα απευθύνει και ο πρωθυπουργός ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι δραπέτης της ιστορίας».

«Με ανοιχτή την αξιολόγηση, με τη χώρα στο σημείο καμπής μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και με την «τρόικα εσωτερικού» να εξυφαίνει το τέταρτο Μνημόνιο, δεν συνιστά στάση ευθύνης μια απόδραση δια της κάλπης», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Η «στροφή» Βούτση

Στη γραμμή αυτή, στελέχη της ηγετικής κυβερνητικής ομάδας αξιολογούν ιδιαιτέρως και επισημαίνουν και την τελευταία τοποθέτηση κατά των εκλογών από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος κατά πληροφορίες εφέρετο να είναι έως πρόσφατα εκ των «προβληματιζόμενων» και θετικά προσκείμενων στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Σε περιόδους μη κανονικότητας και παρατεταμένης κρίσης, η εκλεγμένη κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλεί τα όρια που δίνουν η ίδια η πολιτική κατάσταση και το Σύνταγμα», είπε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας: «Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η θέση της κυβέρνησης που επανειλημμένως έχει θέσει ο πρωθυπουργός για εξάντληση της τετραετίας».

Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει σταθερά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κατρούγκαλος: Εθνικά επιζήμιες οι εκλογές

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο εθνικά επιζήμιες οι εκλογές, στη φάση που ανακάμπτει η οικονομία, ακόμα και εάν κάποιος εξέταζε το στενά κομματικό συμφέρον της κυβερνώσας παράταξης. Για ποιο λόγο να πάμε τώρα για εκλογές όταν ακριβώς περιμένουμε, ότι με την άνοδο της οικονομίας θα δει ο ελληνικός λαός να επιστρέφουν οι προσπάθειες των κόπων τους αυτών; Όχι, φυσικά», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης απαντώντας στο αίτημα Μητσοτάκη δήλωσε ότι όσοι μιλούν για εκλογές «κάνουν κακό στη χώρα» και δημιουργούν «κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης».

Η εκλογική ετοιμότητα

Ενδιαφέρον, πάντως, στοιχείο είναι το ότι παρά τη σταθερή αποκήρυξη της εκλογολογίας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να εκπέμπουν, λανθάνον έστω, «προεκλογικό» άρωμα πυκνώνοντας τις εξορμήσεις τους στην κοινωνία και στην περιφέρεια.

Η απάντηση που δίνουν επ’ αυτού κυβερνητικές πηγές είναι διπλή: 

Αφ’ ενός ότι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως οι υπουργοί και οι βουλευτές πρέπει να ξαναβρούν τον παλμό του εκλογικού σώματος και να «ξανασυναντήσουν την κοινωνία». 

Και αφ’ ετέρου, ότι στο Μαξίμου δεν υπάρχει μεν εκλογικός σχεδιασμός, οφείλει να υπάρχει όμως εκλογική ετοιμότητα. Για παν ενδεχόμενο, του έξωθεν ατυχήματος συμπεριλαμβανομένου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου