Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και οι λοιμώξεις

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και οι λοιμώξεις

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
ΝοσοκομείοΚραυγές που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα δεν ωφελούν κανέναν και τρομοκρατούν τον κόσμο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης το θόρυβο που συστηματικά οργανώθηκε με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Θ. Πλεύρη.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αντικείμενο έρευνας σε όλον τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, συμπλήρωσε και παρατήρησε ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν συστήματα που επιτρέπουν να γίνονται απλά κάποιες σχετικές καταγραφές.
Το θέμα όμως αυτό απασχολεί κι εδώ από τη δεκαετία του 1990 τη δημοσιότητα και κάθε φορά ξεσηκώνεται θόρυβος με αφορμή κάποιο περιστατικό.
«Προφανώς και υπάρχει τα τελευταία χρόνια έλλειψη προσωπικού κι άλλες ελλείψεις αλλά τα μικρόβια δεν πετάνε! Μεταφέρονται κυρίως από τα χέρια που δεν έχουν πλυθεί και που ακόμα και τώρα από στοιχεία προκύπτει ότι το πλύσιμο χεριών δεν αποτελεί το βασικό μέλημα ούτε του νοσηλευτικού προσωπικού. Το νούμερο για όσους πλένουν συστηματικά τα χέρια τους με σαπούνι πριν την οποιαδήποτε επαφή με ασθενείς παραμένει ακόμα μονοψήφιο δηλαδή κάτω από 10%. Παράλληλα γνωρίζουμε στην ιατρική ότι η ελεύθερη πρόσβαση στην κατανάλωση αντιβιοτικών πάει χέρι χέρι με τις λοιμώξεις» είπε ο Α. Σκουτέλης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM όπου έδωσε την πραγματική διάσταση στα τρομοκρατικά δημοσιεύματα.
Οπως προκύπτει λοιπόν το μήνυμα του προέδρου για το μεν Υπουργείο Υγείας είναι να σκύψει ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και για την ΠΟΕΔΗΝ του Μ. Γιαννάκου να πλένει συστηματικότερα τα χέρια της. Όσο για το μήνυμα στα «στοιχισμένα» ΜΜΕ και στη φτηνή και φοβική προσπάθεια της αντιπολίτευσης μάλλον θα μπορούσε είναι το να πλένουν καλύτερα το στόμα τους πριν αρχίζουν να τρομοκρατούν τον κόσμο. 
Λίγα λεπτά αργότερα οι επόμενοι σχολιαστές του σταθμού με τη βοήθεια του βορβορώδους Θ. Πάγκαλου παρατήρησαν ότι στα νοσοκομεία οι ασθενείς φέρνουν τις κουβέρτες από το σπίτι τους ή ότι βαριούνται οι υπάλληλοι να πλύνουν τις κουβέρτες και τα σεντόνια που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να τονίσουν ότι αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και θα συμβαίνει μέχρι να γίνει η Ελλάδα κράτος! "Να σταματήσει ο συνδικαλισμός και η μονιμότητα του προσωπικού στα νοσοκομεία" είναι η αναγκαία επιλογή, σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο .
Θυμίζουμε ότι το θέμα αναζοπυρώθηκε μετά τη χθεσινή πανστρατιά αναδημοσίευσης του ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. Ο άλλοτε «κόκκινος» -για τα έγκυρα ΜΜΕ- Guardian διαμόρφωσε το ρεπορτάζ για το ΕΣΥ μέσω των αντιεπιστημονικών συμπερασμάτων, των ανύπαρκτων συγκρίσεων και των παλιών στοιχείων που επαναλαμβάνει συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Το ρεπορτάζ βασίστηκε στα λεγόμενα του προέδρου και δημοσιεύτηκε.
Στη συνέχεια τα ταυτισμένα ΜΜΕ «έκαναν» αυτές τις χιλιοειπωμένες δηλώσεις Γιαννάκου παντιέρα και είδηση φτάνοντας στο σημείο να δημιουργήσουν... ανησυχία στον ΙΣΑ και στον άλλο πρόεδρο Γ. Πατούλη! Σε λίγο θα ανησυχήσουν και ο Αδ. Γεωργιάδης ή και ο Μάκης Βορίδης που τόσο πολύ όλα τα χρόνια φρόντισαν για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου και τώρα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κατέστρεψε όλα.
Η μνήμη μας ωστόσο επιμένει: σκάνδαλο «Ερρίκος Ντυνάν», «Ερυθρός Σταυρός», «Αθήναιον», πέντε καταργημένα νοσοκομεία, ιδιωτικές εταιρείες κάνουν κουμάντο στην Υγεία, γενόσημα, ανασφάλιστοι χωρίς νοσηλεία, πεντάευρω, διάλυση ΕΟΠΥΥ, ψυχικά ασθενείς στον δρόμο, χρέη ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ για οροθετικές και ρουσφέτια. Όλα αυτά τα έγραφε τότε ο Guardian, αλλά ίσως ο Μ. Γιαννάκος δεν τα έβρισκε πουθενά για να τα διαβάσει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου