Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΜΜΕ και εξουσίες

esiea.jpg

ΜΜΕ και εξουσίες
Τάσος Παππάς
Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ ζητούν συνάδελφοι και ΜΜΕ για να αποκρουστούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον τους με αφορμή επικριτικά δημοσιεύματα.
ΕΣΗΕΑ Παρατήρηση πρώτη: Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων οφείλει να παρεμβαίνει και να καταγγέλλει τις εξουσίες (όλες όμως και χωρίς διάκριση) κάθε φορά που επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση. Το φαινόμενο είναι συχνό και δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μερικά εκ των οποίων χρησιμοποιούν τις ίδιες αποκρουστικές μεθόδους.
Και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν συγκεκριμένη εφημερίδα ότι παίρνει γραμμή από τον Τσίπρα και εκτελεί συμβόλαια εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Κομματικά Mέσα Eνημέρωσης έχουν κατά καιρούς στολίσει δημοσιογράφους με χαρακτηρισμούς του τύπου «προβοκάτορας», «μίσθαρνο όργανο της άρχουσας τάξης», «δεκανίκι της ολιγαρχίας», «άξιος ο μισθός του» και πολλά άλλα εξίσου ευώδη και προοδευτικά.
Παρατήρηση δεύτερη: Για λόγους δικαιοσύνης και για να διαφυλάξει το κύρος του, το συνδικαλιστικό όργανο επιβάλλεται να αποδοκιμάζει τις επιλογές ορισμένων Mέσων Eνημέρωσης, τα οποία δεν διστάζουν να κατασκευάζουν θέματα και να επινοούν νοσηρές ιστορίες με δράκους προκειμένου να βλάψουν όσους κινούνται σε άλλο μήκος κύματος.
Πολλά τα περιστατικά το τελευταίο διάστημα. Η δολοφονία χαρακτήρων δεν είναι δημοσιογραφική πρακτική, είναι απεχθής προπαγάνδα. Η εκ των υστέρων συγγνώμη, λιλιπούτεια και ως προς το μέγεθος και ως προς τον χώρο που καταλαμβάνει, για να μην υπάρξουν ποινικές κυρώσεις και οικονομική ζημιά, δεν εξιλεώνει τους δράστες.
Με την ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε το μυθιστόρημα του Χάινριχ Μπελ «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» για να δούμε τον ρόλο που είχε παίξει ο κίτρινος Τύπος στη Γερμανία σε άλλες εποχές, ρόλο που και σήμερα παίζει και επιβραβεύεται μάλιστα με μεγάλες κυκλοφορίες. Κάποιοι στην Ελλάδα αντιγράφουν το συγκεκριμένο μοντέλο.
Παρατήρηση τρίτη: Η αντιπαλότητα πολιτικών - Mέσων Eνημέρωσης δεν είναι ελληνική πατέντα. Συμβαίνει παντού. Σε κάποιες χώρες με μεγαλύτερη ένταση.
Θυμίζουμε τις συνεχείς καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον μεγάλων δικτύων των ΗΠΑ ότι υποστήριξαν έναντι ανταλλαγμάτων τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τη σφοδρή επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα στο κανάλι Fox News για την κραυγαλέα μεροληπτική στάση του την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Πάντως ο Πούτιν και ο Ερντογάν λύνουν τις διαφορές τους με τα ανυπάκουα Mέσα Eνημέρωσης και τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους αλλιώς...
Παρατήρηση τέταρτη: Λέγαμε στο παρελθόν, όταν οι διοικήσεις των ΜΜΕ με τη συνδρομή των διευθυντικών στελεχών τους κατηγορούσαν την ΕΣΗΕΑ για «αριστερισμό» και οργάνωναν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, ότι πληγώνοντας το κύρος του σωματείου πλήττονται τα συμφέροντα των μελών του και ενισχύεται η εργοδοσία.
Σήμερα όσοι νιώθουν ότι απειλούνται από την εξουσία ζητούν την προστασία του σωματείου. Αυτού του σωματείου που είχαν φροντίσει με επονείδιστες πράξεις να υπονομεύσουν. Χτες ο καθένας μόνος του, σήμερα αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό;
ΥΓ.: Βεβαίως η λύση δεν είναι αυτή που προτείνει(;) ο πρωθυπουργός, δηλαδή να μη διαβάζουν οι πολίτες εφημερίδες! Ούτε εφημερίδες να διαβάζουμε ούτε κανάλια να βλέπουμε ούτε στο διαδίκτυο να μπαίνουμε. Προφανώς, η αλήθεια για ό,τι συμβαίνει υπάρχει μόνο στα non papers!!!

Ανάγωγα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Αλφα» δήλωσε για τα θέματα ασφάλειας και για το «άβατο των Εξαρχείων», το οποίο, όπως είπε, αυτός θα το διαλύσει μόλις αναλάβει, ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία, όχι όμως και στους πολιτικούς προϊσταμένους της. Λογικό. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, οι ένστολοι όμως συγκροτούν πολυπληθές ακροατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου