Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Η συντεχνία των βαρόνων

Η συντεχνία των βαρόνων

Δημήτρης Τρίμης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Με την ευκαιρία της... αντιστασιακής πράξης της Ένωσης Ιδιοκτητών των Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να αποφύγουν οι βαρόνοι των μέσων και τα στελέχη τους την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», μια ιστορία θα σας πω.

Στην αρχή της κρίσης, κάπου το 2010, έμαθα από φίλους και γνωστούς που δούλευαν σε ταπεινά υποκαταστήματα τραπεζών, για αρκετά στελέχη των κυρίαρχων και πανίσχυρων (φαινομενικά) ΜΜΕ, τα οποία έβγαζαν τα προσωπικά τους κεφάλαια, δηλαδή πολλά εκατομμύρια ευρώ, στο εξωτερικό. Αυτό ήταν εν μέρει «λογικό» και αναμενόμενο καθώς την ίδια στάση -υψηλότατου πατριωτισμού και ανιδιοτέλειας- κράτησαν και οι περισσότεροι έχοντες και κατέχοντες σ' αυτή την έρμη χώρα.

Έτσι, όπως ο καθένας ξέρει, άδειασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από καταθέσεις, καθώς ο ένας πλούσιος με τον άλλο φοροφυγά και όλοι μαζί σκαρφίζονταν τρόπους μαζικής εξαγωγής χρήματος, εντείνοντας τον πανικό (το χιλιοειπωμένο bank run) και μοιραία αποτέλειωσαν όπως λένε οι επιστήμονες την αντοχή της οικονομίας και το αξιόχρεο της Ελλάδας. 

Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που έφυγαν με επίσημους και ανεπίσημους τρόπους, μέσα στην απόλυτη σιωπή και με τη διευκόλυνση από τους ευρω-θεσμούς και τις κυβερνήσεις, ήταν σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητα (και δεν λέω για το φόρο επί των τόκων, αν βρίσκονταν σε τράπεζες, που είναι αστείος όταν τα επιτόκια έσβηναν). Και επιπλέον, με αυτή τους την πρακτική, οι πλούσιοι, ο τότε δικομματισμός (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και οι νεοφιλελεύθεροι της τρόικας, υποχρέωσαν τους φτωχούς πολίτες να πληρώνουν στο διηνεκές το κόστος επιδότησης των χρεοκοπημένων τραπεζών με τις γνωστές ανακεφαλαιοποιήσεις, τον ELA και τις άλλες μεθόδους ταξικής λιτότητας που επέβαλε η άρχουσα ελίτ των Βρυξελλών.

Όταν λοιπόν έμαθα σήμερα από το ρεπορτάζ στην έντυπη «Εφ.Συν» του συναδέλφου μου Δ. Κανελλόπουλου, τις λεπτομέρειες για τις αιτίες της προσφυγής της παρέας των καναλαρχών (της ΕΙΤΗΣΕΕ) στο ΣτΕ, τα κατάλαβα όλα. Ηρθε και κούμπωσε η ιστορία που ήξερα και όλες οι άλλες που ξέρετε και εσείς.

Ότι δηλαδή πλέον μετά την κυβερνητική απόφαση (ΚΥΑ 1846/13.10.2016) η υποχρέωση υποβολής αναλυτικού «πόθεν έσχες» επεκτείνεται και προς τους μετόχους και στα μέλη των Δ.Σ. και στους διαχειριστές και σε όλα τα διευθυντικά στελέχη, και όχι μόνο στους δημοσιογράφους όπως ήταν μέχρι τώρα. Και μάλιστα περιλαμβάνεται φέτος και η υποχρέωση δήλωσης των μετρητών και των φυλασσομένων σε θυρίδες χρημάτων και άλλων πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων, όλων των συμμετοχών σε εταιρείες και ό,τι άλλο κατέχει, κινητό ή ακίνητο, το κάθε μεγαλοστέλεχος, οπουδήποτε.

Όπως όλες οι αμαρτωλές συντεχνίες, για να «προστατεύσουν τον κλάδο τους» και να μην πάνε φυλακή μερικές εκατοντάδες πάμπλουτα στελέχη τους, οι βαρόνοι προσφεύγουν στα δικαστήρια και επιστρατεύουν προκλητικά επιχειρήματα. Κάνουν λόγο για παραβίαση της επαγγελματικής ελευθερίας, επικαλούνται το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, λένε πάλι για τα προσωπικά τους δεδομένα που απειλούνται και μιλούν για ενδεχόμενη σημαντική βλάβη της εντιμότητας και της ακεραιότητας που ενδεχομένως θα υποστούν αυτοί και τα στελέχη τους. Προφανώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με ποια (και ποιανού) λεφτά απέκτησαν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Να μην τολμήσουν να ξανακουνήσουν το δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου