Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σβήνουν ένα ένα τα όνειρα της Ενωμένης Δεξιάς

Σβήνουν ένα ένα τα όνειρα της Ενωμένης Δεξιάς

Τσαουσίδης Κλέαρχος
Ακούω και ξανακούω, και όχι μόνον από τον φωνογράφο της Ένωσης Κεντρώων, αλλά από πολίτες που όντως ανησυχούν, ότι απαιτείται μια εθνική συνεννόηση. Ως άποψη είναι σεβαστή, αλλά πιο σεβαστή είναι η θέση ότι σε μια ταξική κοινωνία, όπου το 3% κατέχει όσα το υπόλοιπο 97%, η συνεννόηση με τους υπαλλήλους του 3% είναι αδύνατη. Για την ακρίβεια, μιλάμε για μια χαράδρα αγεφύρωτη, για μια πλήρη διάσταση απόψεων και λογικής, αν υπάρχει λογική στην απληστία.

Ο πιο μειλίχιος εκ των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χατζιδάκης, το βράδυ της Δευτέρας, προσπαθούσε να πείσει το κοινό του ότι η απόφαση του ESM για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι αποτυχία, επιμένοντας ότι οι προτάσεις τους (δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) προς τους δανειστές, το 2014, θα κόστιζαν τα μισά στην ελληνική οικονομία απ’ ό,τι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Από τη μια το 21% της μείωσης του ελληνικού χρέους (310 δισ. περίπου), και από την άλλη, αν δεχτούμε την αριθμητική του κ. Χατζιδάκη, μια διαφορά 3 δισ. ευρώ. Όταν ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, του υπενθύμισε το περιεχόμενο του mail Χαρδούβελλη και τις υποσχέσεις για εξαφάνιση των επικουρικών ταμείων, ο κ. Χατζιδάκης διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε τις προτάσεις/δεσμεύσεις του κ. Χαρδούβελλη (που ήταν τόσο σίγουρος για την επιτυχία των χειρισμών του ώστε έστελνε τα λεφτά του έξω). «Άλλα» εννοούσε...

Όμως με τέτοια επιχειρήματα και το 2020, με άλλο αρχηγό πια, θα ζητούν πάλι εκλογές!

Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι

Τον κ. Χατζηδάκη και τη Ν.Δ., τους ενδιαφέρουν τα νούμερα της δικής τους οικονομίας, ασχέτως με την κατανομή.

- Τη Ν.Δ. την ενδιαφέρει η αύξηση της κερδοφορίας των χορηγών της.

- Τη Ν.Δ. την ενδιαφέρει να χρηματοδοτούνται αφειδώς από τις τράπεζες τα ΜΜΕ (είναι και ο «Κήρυκας» Χανίων βλέπετε) και η ίδια να πάρει «με αέρα» άλλα 200 εκατομμύρια κοντά σ’ αυτά που ήδη χρωστάει.

- Τη Ν.Δ. την ενδιαφέρει να κερδίζει ανέλεγκτα το κεφάλαιο, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, κι ας τσαλαπατιούνται τα εργασιακά δικαιώματα, ας οργιάζει η «μαύρη» εργασία, ας καλούνται να ζήσουν οι συνταξιούχοι με 300 ή 180 ευρώ μηνιαίως, αφού «και στη Βουλγαρία τόσα παίρνουν».

Η ελληνική δεξιά -με όλες τις συνιστώσες της, Βαγγέλη Βενιζέλο, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων- ποντάρισε σε δυο ταμπλό: την αποτυχία της προσπάθειας απομείωσης του ελληνικού χρέους (χωρίς να φαλιρίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία) και το ναυάγιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στο πρώτο έχασαν. Τι θα πουν όταν θα χάσουν και στο δεύτερο; Θα πουν: «Καταστρέφεται η χώρα». Όπου χώρα είναι η Ν.Δ., οι συνιστώσες της, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που ένας ένας περνάνε την πόρτα του ανακριτή και αποφυλακίζονται με ανήκεστο βλάβη. Στα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν όσα δεν είχαν γίνει σε 40!

Όμως οι άνθρωποι καίγονται να επιστρέψουν το γρηγορότερο στην εξουσία, όχι μόνο για το πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος ή την αποκατάσταση της διαπλοκής. Είναι και η «θεσμική» θωράκιση των πρωταγωνιστών των σκανδάλων που διαρκώς αναδεικνύονται. Για τους πολιτικούς οι οποίοι εμπλέκονται, αρκεί η διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με τον... υποδειγματικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Γι’ αυτό λύσσαξαν να ζητούν εκλογές.

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ., Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και την επίμαχη τροποποίηση, έγραφε το 2006: «Το πλέον όμως σκανδαλώδες είναι το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 86Σ (...). Με τη διάταξη αυτή η ατιμωρησία καθίσταται σχεδόν βεβαία (...)».

Το προτελευταίο τους χαρτί

Η Ενωμένη Δεξιά εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και τη μονότονη και μονόπλευρη ενημέρωσή του από τους διατεταγμένους κονδυλοφόρους / ματσουκοφόρους. Ωστόσο, οι διεργασίες μέσα στην ελληνική κοινωνία και η αναδιάταξη δυνάμεων που παρατηρείται, καταδεικνύουν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο επείγονται να αναλάβουν εκ νέου. Η στάση της Δεξιάς στο θέμα της έκτακτης επιδότησης των χαμηλοσυνταξιούχων και η ατυχής όπως αποδεικνύεται απόπειρα να χρεωθεί εξ αυτού η κυβέρνηση μια αποτυχία στα μέτωπα με τους δανειστές, διέλυσε αρκετές αυταπάτες παλαιών ψηφοφόρων της.

Η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία και μετά από το 2019 θα διαλύσει και άλλους μύθους που έχουν καταπιεί αμάσητους κάποιοι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι. Ακόμη κι αν η Ενωμένη Δεξιά καταφύγει στο ενιαίο μέτωπο, τον Εθνικό Συναγερμό που ονειρεύονται Πάγκαλοι, Σαμαράδες και Βενιζέλοι, θα βρει απέναντί της τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν αποτελείται από χρυσόψαρα, αυτών που ιδρώνουν για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς θαλασσοδάνεια.

Όσο για τα θλιβερά δεκανίκια, ας καταλάβουν ότι οι τραμπουκισμοί χωρίς επιχειρήματα άλλους δικαιώνουν, όχι αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου