Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Γ. Μουζάλας: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην τροφοδότηση του λαϊκισμού στο προσφυγικό

Γ. Μουζάλας: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην τροφοδότηση του λαϊκισμού στο προσφυγικό

Παπαγιάννης Κώστας
Ο Γ. Μουζάλας απέρριψε τα περί απουσίας σχεδίου της κυβέρνησης στην διαχείριση των προσφυγικών ροών παραθέτοντας σειρά στοιχείων για πράγματα που η κυβέρνηση έχει καταφέρει

Συμμετοχή στην τροφοδότηση του λαϊκισμού σχετικά με το προσφυγικό καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων για την κατάσταση στα νησιά. Ο Γ. Μουζάλας απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «δεν γίνεται να τα έχετε καλά με όλους», ενώ επισήμανε ότι ακόμα κι οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν αναγνωρίσει ότι προστατεύουμε επαρκώς τα θαλάσσια σύνορά μας.

Ο Γ. Μουζάλας απέρριψε τα περί απουσίας σχεδίου της κυβέρνησης στην διαχείριση των προσφυγικών ροών παραθέτοντας σειρά στοιχείων για πράγματα που η κυβέρνηση έχει καταφέρει δεδομένης και της κατάστασης που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε 12,000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει καταρτιστεί πλάνο για 2,000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα. Επίσης 4,800 άτομα έχουν αναχωρήσει για την Ευρώπη μέσω του προγράμματος επανένωσης οικογενειών κι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασύλου αυξήθηκαν από τα 200 άτομα στα 700 άτομα.

Ο Γ. Μουζάλας υπενθύμισε ότι «παραλάβαμε 1,000 θέσεις φιλοξενίας και φτιάξαμε 50,000» σημειώνοντας ότι έχουν καταγραφεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες με τριπλό σύστημα. Σχετικά με την διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι οι υπηρεσίες καθυστερούν επισημαίνοντας ότι η Γερμανία με την καλύτερη υπηρεσία ασύλου κάνει 17 μήνες για να εξετάσει μια αίτηση.

Θέμα τύχης ότι δεν ξέσπασε ποτέ καμία επιδημία;

Ο Γ. Μουζάλας αναρωτήθηκε «το ότι δεν ξέσπασε ποτέ καμία επιδημία είναι θέμα τύχης, συγκυρίας;» κι έθεσε επίσης το ερώτημα αν φανερώνει έλλειψη σχεδίου ότι όλα τα προσφυγόπουλα εμβολιάστηκαν και πάνε σχολείο. Σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις κι έφτιαξε 1,400, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καλυφθεί πλήρως όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Όσον αφορά τις κατηγορίες για ρουσφέτια στον χώρο της διαχείρισης του προσφυγικού, ο Γ. Μουζάλας κάλεσε όσους τις υποστηρίζουν να «αποδείξουν την ενοχή».

Ο Γ. Μουζάλας επανέλαβε την σημασία της συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, παρά τα προβλήματά της, καθώς οι προσφυγικές ροές ήταν 7,000-8,000 άτομα κάθε μέρα, για να πέσουν στα 2,500 άτομα μετά το κλείσιμο των συνόρων. Μετά την συμφωνία, οι προσφυγικές ροές πέσανε στα 60 άτομα την ημέρα για να ανέβουν στα 100-110 άτομα την μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ακόμα ότι «δεν έφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου τους πρόσφυγες, η Μοσούλη έπεσε στους τζιχαντιστές» και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην δημιουργούν φόβο.

«Στα νησιά δεν πήγαμε καλά»

Σχετικά με την κατάσταση στα νησιά, ο Γ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι «δεν πήγαμε καλά» παρατηρώντας ότι αυτό το έχει δηλώσει από τον Σεπτέμβρη. Ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι, παρόλα αυτά, έχουν μεταφερθεί από τα νησιά πάνω από 6,000 άτομα και προειδοποίησε ότι αν καταπέσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δεν θα υπάρχουν λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά, αλλά η κατάσταση θα θυμίζει τις προσφυγικές ροές πριν την συμφωνία.

Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά παρατηρώντας ότι «χρειάζεται η κράτηση για να λειτουργήσει το άσυλο», καθώς πολλοί μετανάστες εξαφανίζονται όταν βγαίνουν οι απορριπτικές αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου του. Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε τα προβλήματα στην δημιουργία των προαναχωρησιακών κέντρων, καθώς δεν δίνονται χώροι, προανήγγειλε όμως ότι θα είναι έτοιμα προαναχωρησιακά κέντρα σε 10 μέρες στην Λέσβο, σε 20 μέρες στην Σάμο και σε έναν μήνα στην Κω.

Σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα hot-spots, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι αρχίσανε οι εργασίες βελτίωσης μόλις πήγανε οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία, ενώ υπενθύμισε ότι, όταν ο σύλλογος ιδιοκτητών ξενοδοχείων στην Λέσβο απαγόρευσε στα μέλη του να νοικιάσουν δωμάτια σε πρόσφυγες, ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατήγγειλαν αυτήν την ανακοίνωση.

Σχετικά με το Ελληνικό, ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «έχω πάρει πάρα πολλές φορές την ευθύνη» παραδεχόμενος ότι μέσα στην «μεγάλη εικόνα» και την τακτοποίηση 55.000 ατόμων το Ελληνικό «έμεινε πίσω», αλλά πλέον «είναι πρώτη προτεραιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου