Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Handelsblatt: Κοντά σε συμφωνία Ευρωπαίοι - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Handelsblatt: Κοντά σε συμφωνία Ευρωπαίοι - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκουν κοινό τόπο στις διαφωνίες τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τις κοινές θέσεις τους θα παρουσίαζαν ήδη το βράδυ της Παρασκευής στη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά την Handelsblatt, το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, εκεί που ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος. 

Το άλλο ερώτημα, ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, παραμένει ωστόσο ανοιχτό. Ομοίως το αν η Αθήνα θα αποδεχτεί τους όρους. Αργότερα θα ξεκαθαριστεί επίσης η ελάφρυνση χρέους που ζητά το ΔΝΤ αλλά απορρίπτει τη γερμανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν είχε σχετικές συζητήσεις στο γερμανικό υπ. Οικονομικών. 

Πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν επίσης ότι αν επικρατήσει το θετικό σενάριο οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ενώ υποστήριζαν ότι και το γεγονός μιας συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές αποτελεί επιτυχία. 

Πιθανή νέα συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ (ΕΚΤ). Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τη συνάντηση.

Κυβέρνηση: Όχι σε παράλογες απαιτήσεις

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς, ωστόσο, όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου και αναμένεται να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει για ακόμη μια φορά πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μακριά από τις «παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου