Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Προς τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου

"Προς τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου"

Με έναν έσχατο γύρο αντιπροτάσεων - και άμυνας - σε ενεργειακά και εργασιακό και με δύο παράλληλες πολιτικές μάχες εντός συνόρων μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές.

Ο, κατά το δυνατόν, περιορισμός των παραχωρήσεων σε ό,τι αφορά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και η διατήρηση «ανοιχτής πόρτας» για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι οι βασικοί στόχοι των αντιπροτάσεων προς τους δανειστές, ενώ στα εγχώρια μετόπισθεν κλιμακώνονται ταυτόχρονα το πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές αλλά και o πόλεμος της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα και το «σύστημα Σημίτη».

Τσακαλώτος: Η συμφωνία θα κλείσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύετε

Στο διαπραγματευτικό μέτωπο, αμφότερες οι πλευρές εξακολουθούν να τηρούν το «σιωπητήριο» στις διαρροές, από χθες ωστόσο ο πήχης της αισιοδοξίας για κλείσιμο του staff level agreement στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου έχει ανέβει κατακόρυφα τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε από τη Βουλή ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύετε», υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε βεβαιότητα για επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας έως τις 7 Απριλίου, ενώ χθες το βράδυ οι πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ανέφεραν ότι ουσιαστικά έχει κλείσει πλέον και το θέμα της ΔΕΗ και απομένουν μόνον «ελάχιστες εκκρεμότητες στα εργασιακά».

Το πόκερ για τη ΔΕΗ

Ειδικά στο μέτωπο της ΔΕΗ, κατά τις ίδιες πηγές φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η απαίτηση των δανειστών για «δομικά μέτρα» που θα περιορίσουν το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ενέργειας, η κελληνική κυβέρνηση όμως φέρεται να δίνει ακόμη τη μάχη για να διασφαλίσει την πώληση μόνον λιγνιτικών και όχι και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.

Μία από τις αντιπροτάσεις που έχει σταλεί επίσης στους δανειστές είναι η μεταφορά ποσοστού της επιχείρησης στο Υπερταμείο προς «αξιοποίηση» και όχι προς πώληση, ενώ ενδεικτική είναι και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «με το σχέδιο που συζητούμε θα διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ».

Οι αντιπροτάσεις στα εργασιακά

Στα εργασιακά, οι τελευταίες αντιπροτάσεις της Αθήνας φέρονται να διατηρούν αμετάβλητο το όριο των ομαδικών απολύσεων αλλά να γίνεται αποδεκτή η κατάργηση της προέγκρισής τους, ενώ άδηλη παραμένει ακόμη η έκβαση της μάχης για την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών. Εδώ, ως έσχατη εναλλακτική η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι την «ανταλλαγή» των επιχειρησιακών συμβάσεων με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι μετά το 2018.

Με αυτό το γενικό πλαίσιο, και με τη διαπραγμάτευση να παραμένει σε εξέλιξη εξ αποστάσεως, με τηλεφωνικές επικοινωνίες και ανταλλαγή e-mails, πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες θεωρούν εφικτή μια απόφαση εντός της εβδομάδας – ενδεχομένως και στο αυριανό EuroWorkingGroup – για άμεση επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας.

Άμεσο κλεισιμο της συμφωνίας δείχνουν, άλλωστε, δείχνουν και οι κινήσεις που ήδη ήδη δρομολογούνται στην εσωτερική σκηνή για την πολιτική διαχείριση του συμβιβασμού.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε χθες συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Κοζάνη και Φλώρινα – περιοχές υψηλής πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας στο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ -, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «πόλεμος» με Στουρνάρα και Σημίτη

Παραπλεύρως, οξύνεται και η, ανοιχτή πλέον, νέα κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος – μια κόντρα, την οποία κύκλοι του Μαξίμου συνδέουν ευθέως με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με προσπάθειες τορπιλισμού της.

Μετά τις αιχμές Δραγασάκη προς τον Γιάννη Στουρνάρα, βολές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εξαπέλυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλογίζοντάς του ευθέως πρόθεση πολιτικών παρεμβάσεων και συνδέοντας τις τελευταίες προειδοποιήσεις του για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και με την επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ως «πιθανά» και τα σενάρια που φέρουν τους Γιάννη Στουρνάρα και Κώστα Σημίτη να κινούνται βάσει σχεδίου που στοχεύει ακόμη και σε μια νέα οικουμενική διακυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης περί οργανωμένης προσπάθειας πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων από το «παλαιό σύστημα εξουσίας»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου