Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Έρευνα: «τι πιστεύουν οι Έλληνες» ή «τι πιστεύει ο ερευνητής»;

Έρευνα: «τι πιστεύουν οι Έλληνες» ή «τι πιστεύει ο ερευνητής»;

Η τηλεφωνική έρευνα για το «τι πιστεύουν οι Έλληνες» διενεργήθηκε (Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2016) σε συνεργασία με την ομάδα του ΠΑΜΑΚ υπό τον καθηγητή Ν. Μαρατζίδη. Το δείγμα ήταν πανελλαδικό σε 1263 άτομα αναλογικά μοιρασμένα σε φύλο, ηλικίες, μόρφωση, περιοχές κλπ.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας αφορά την Ε.Ε., το ευρώ και τις ευθύνες της Ελλάδας. Μέσα από τα ερωτήματα και τις απαντήσεις διαπιστώνεται ότι οι πολίτες «έχουν αντιληφθεί» (μετά το 2015) ότι εμείς οι ίδιοι φταίμε για την κατάντια της οικονομίας.
Όπως είναι γνωστό το πώς απαντούν τηλεφωνικά οι πολίτες, το πώς είναι διατυπωμένα τα ερωτήματα και το πώς εξάγονται τα συμπεράσματα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που δίνει εν πολλοίς τη δυνατότητα στον ερευνητή να επιβεβαιώσει τη δική του αρχική υπόθεση εργασίας. Ο Ν. Μαρατζίδης προσυπογράφει στην ανάλυση την άποψη του Σ. Καλύβα ότι «η ελληνική κοινωνία ασκούσε πίεση για την αύξηση της προστασίας, των παροχών και των υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους, ενώ κάθε φοβισμένη προσπάθεια συμμαζέματος του δημοσιονομικού χάους καυτηριαζόταν ως νεοφιλελεύθερη αναλγησία».
⇒ Για παράδειγμα καλείται ο ερωτώμενος να επιλέξει:« Πρέπει να υπάρχει υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους» ή «Πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα». Είναι φυσικό εδώ να προτιμήσει ο ερωτώμενος την πρώτη εκδοχή ειδικά όταν στη δεύτερη δεν υποσημειώνεται ότι  λιγότερη μέριμνα σημαίνει λιγότερη παιδεία, υγεία και συντάξεις.
 «Όσοι πιστεύουν ότι θα παταχτεί η φοροδιαφυγή είναι αφελείς». Ποιος άραγε θα απαντήσει εδώ ότι το πιστεύει όταν ήδη χαρακτηρίζεται ως αφελής; Για του λόγου το αληθές το 71% λέει ότι δεν θα παταχθεί ποτέ η φοροδιαφυγή.
Ισχυρό δείγμα επιβεβαίωσης συγκεκριμένης υπόθεσης εργασίας στην έρευνα είναι και οι 7 ερωτήσεις που αφορούν ειδικά τις ξένες επενδύσεις και το πόσο πολύ θα ωφελήσουν τη χώρα (χωρίς νύξη για περιβάλλον, νομιμότητα κλπ.) Με ανεργία 23% όμως και ο διάβολος θα ήταν ευπρόσδεκτος!
Για το μεταναστευτικό οι διατυπώσεις «συμφωνώ-διαφωνώ» σχεδόν «καθο»δηγούν  Ο αριθμός μεταναστών στη χώρα μας τα τελευταία έτη (!)  είναι υπερβολικός. Η παρουσία τους αυξάνει την εγκληματικότητα και την ανεργία. Οι μετανάστες εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας (sic!).
 Προτιμάτε για υπάλληλο έναν Αλβανό, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες ή ένα ομοφυλόφιλο;  «Κερδίζει» ο έχων ειδικές ανάγκες.
 Ερευνάται αμέσως μετά το «φλέγον» ερώτημα του πώς προσδιορίζεται η ιδιότητα του Έλληνα.   
 Ζητείται από τον ερωτώμενο να απαντήσει αν οι παρακάτω «λέξεις» είναι γι' αυτόν καλό ή κακό: Μουσουλμάνοι, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Γερμανοί, Αμερικάνοι, Εβραίοι, Τούρκοι, Ρώσοι. Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι Ρώσοι!
 Πτωτικά κινείται η εμπιστοσύνη στον θεσμό του πρωθυπουργού (2015-2016) που η έρευνα τη χαρακτηρίζει θεαματική, ενώ αντίθετα δεν σχολιάζεται καθόλου η χαμηλή εμπιστοσύνη στο θεσμό της δικαιοσύνης. Το τεράστιο ποσοστό 70,8% των πολιτών θεωρεί ότι το δικαστικό σύστημα δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα.  
Τέλος υπάρχει και γκάμα ερωτήσεων για το αν μας ψεκάζουν στο μέτρο που είναι προφανώς ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τις μεσημεριανές και μεταμεσονύκτιες εκπομπές της τηλεόρασης αλλά -όπως προκύπτει- και τον συγκεκριμένο όμιλο διανόησης. Πέρα από τους ψεκασμούς, 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα, ερώτημα που αποδεικνύει τελικά τη διατράνωση της επιρροής της τηλεόρασης και ειδικά των τηλε-ευαγγελιστών ελληνικής κοπής.    
Το (επιθυμητό) προφίλ του Έλληνα πολίτη που αναδεικνύεται τελικά μέσα από την έρευνα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Φιλοευρωπαίος, πιστεύει στο ευρώ, προκρίνει κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία, ζητάει μικρότερες δημόσιες δαπάνες και φόρους, έχει εμπιστοσύνη στη δημοκρατία -παρόλο που νοσεί- όχι όμως στα κόμματα, πιστεύει ότι εμείς φταίμε για την οικονομική κατάντια της χώρας και όχι οι ξένοι, είναι ελαφρώς ξενοφοβικός αλλά με μεγάλη κατανόηση, βλέπει ανήσυχα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια μοντέρνα χώρα, είναι απαισιόδοξος , δύσπιστος απέναντι στους θεσμούς, θέλει η εκκλησία να πληρώνει τους ιερείς, να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο. Οι περισσότεροι ερωτώμενοι τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο (σοσιαλδημοκρατία). Τέλος το 64,8% πιστεύει ότι η «ελευθερία» είναι πιο σημαντική από την «ισότητα»: ερώτηση που πρακτικά –σύμφωνα με την εκτίμηση του ερευνητή- δίνει τον ορισμό του «φιλελευθερισμού».
Καθόλου παράξενο λοιπόν που όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ έσπευσαν να αγκαλιάσουν τη συγκεκριμένη έρευνα κι ας έχει μεγάλο ποσοστό ψεκασμένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου