Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πιο μικρό το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Πιο μικρό το «μαχαίρι» στις συντάξεις
Τζώρτζης Ρούσσος
Συγκ'εντρωση συνταξιούχων στα Προπύλαια
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Θετικό πρόσημο που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 10%, που σημαίνει αντιστοίχως μικρότερη μείωση των συντάξεων, φέρνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή που αποτελεί πλέον και μέχρι το 2020 τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Οπως προκύπτει από σχετική ανάλυση σε 9 από τα 15 έτη, που θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να εξαχθεί το ύψος του συντάξιμου μισθού, καταγράφεται αύξηση σε σχέση με την ονομαστική αξία, ενώ μόλις σε 4 χρονιές καταγράφεται μείωση (άλλες 2 χρονιές μένουν χωρίς μεταβολή).
Αναλυτικότερα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται πλέον υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξανόμενες κατά την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η αξία των... 1.000 ευρώ

Αυτό γίνεται γιατί αλλάζει στη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων, η αξία του χρήματος (άλλη αξία είχαν, π.χ., τα 1.000 ευρώ το έτος 2002 και άλλη το 2010).
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία της κυβέρνησης προκύπτει ότι ο αθροιστικός συντελεστής αναπροσαρμογής προκαλεί αύξηση για όλα τα έτη από το 2002 έως το 2010, δεν επηρεάζει καθόλου τις αμοιβές των ετών 2015 και 2016 και έχει αρνητική επίδραση για τα έτη 2011-2014, δηλαδή για 4 από τα 15 έτη (2002-2016).
Για παράδειγμα, μια αμοιβή 1.000 ευρώ το 2002 με την αναπροσαρμογή θα υπολογιστεί στα 1.302 ευρώ, αντίστοιχα αμοιβή 1.000 ευρώ του 2007 θα υπολογιστεί στα 1.112 ευρώ.
Το θέμα αφορά το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης που κάποιος θα λάβει.
Πίνακας υπολογισμού συντάξεων
Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, τον ακριβή πραγματικό χρόνο ασφάλισης και τους συντελεστές αναπλήρωσης που εφαρμόζονται κλιμακωτά (πίνακας 2).
Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου λοιπόν για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών με τον συνολικό χρόνο ασφάλισής του.
Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξαυνόμενες κατά τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Με δεδομένο ότι έχουμε υπολογισμό των συντάξεων από το 2002 και μετά, η προσαύξηση ή η μείωση των ονομαστικών ποσών με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία ζήτημα για το πού θα κυμανθεί το ύψος της σύνταξης.
Με βάση τον πίνακα 1 που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» μπορεί κάποιος να δει ποια χρονιά θα έχει μείωση και ποια αύξηση της ονομαστικής αξίας του συντάξιμου μισθού του.

Βελτίωση έως 10%

Από τις αναλύσεις η μέση βελτίωση της μετατροπής της τότε ονομαστικής αξίας σε τρέχουσες τιμές 2017 είναι σημαντική και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 10% σε σχέση με την ονομαστική τιμή (δηλαδή την τρέχουσα τότε), με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των εργαζομένων τα έτη 2011-2014 οι αμοιβές είχαν μειωθεί, οπότε τα έτη 2002-2010 οι επιδράσεις είναι πολύ πιο αυξημένες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει καλύτερα αποτελέσματα την περίοδο της κρίσης που οι μισθοί μειώθηκαν έως και 21%, ενώ δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα την περίοδο της ανάπτυξης και των πραγματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων που ασκούνται και συνδικαλιστές πιέσεις και οι μισθοί αυξάνονται πιο πολύ από τις τιμές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου