Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Με το ΠΑΣΟΚ ή με τους ΑΝ.ΕΛΛ.;

Με το ΠΑΣΟΚ ή με τους ΑΝ.ΕΛΛ.;
Δάνος Ανδρέας
Από την αρχή διαφώνησα με την πρόταση του Ν. Φίλη για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, που είναι, όπως πιστεύει, πιο κοντά μας. Σήμερα όμως, που ο πασόκος κ. Μανιάτης έσπευσε να χαρακτηρίσει την καταστροφική «επένδυση» στις Σκουριές «εμβληματική»(!)1 (υπήρξε και υπουργός Περιβάλλοντος ο αθεόφοβος), αποφάσισα να μιλήσω.

Μόνο όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο γρήγορα αλλάζουν οι καιροί μπορεί να μιλάει για κάποια συγγένεια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς. Και εξηγούμαι:

Είναι ή δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ο πρωταθλητής του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα; Είναι ή δεν είναι ο Σημίτης αυτός που προσπάθησε να μας τον πουλήσει με την... εύηχη λέξη «εκσυγχρονισμός», με αποτέλεσμα να την καταντήσει όχι μόνο κακόηχη, αλλά και κακόφημη; Και πώς να μην καταντήσει έτσι, αφού συνδέθηκε με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους προς όφελος των εμπόρων της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και των μαφιόζων «εργολάβων» διαφόρων υπηρεσιών που άλλοτε ήταν αυτονόητη αρμοδιότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Προσθέστε σ’ όλα αυτά τη διάλυση του συνδικαλισμού και του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τις κάθε είδους ιδιωτικοποιήσεις, διακοσμήστε τα και με μια σωρεία σκανδάλων -μικρών και μεγάλων- πολύ πριν από την κρίση και νομίζω πως θα συμφωνήσετε.

Η κρίση λειτούργησε ως πρόσχημα για την ακάθεκτη πλέον απορρύθμιση των πάντων, για να συμπληρωθεί η εικόνα αυτού του «εκσυγχρονισμού» που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και φυσικά συνεχίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, εξ ου και η συνεργασία τους (μέχρι το 2014) στο όνομα της... «σωτηρίας της πατρίδας» από τα δεινά που εκείνοι της είχαν προκαλέσει!

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Υπάρχει κάποια αντινεοφιλελεύθερη Δεξιά; Είναι σαφές ότι σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει μια μερίδα της Δεξιάς, και συγκεκριμένα η λεγόμενη καραμανλική Δεξιά. Δικαίως, αφού ο ιδρυτής της κάθε άλλο παρά νεοφιλελεύθερος ήταν.2

Από αυτήν την άποψη μάλιστα θα έλεγα ότι ήταν πολύ πιο... αριστερός από το ΠΑΣΟΚ της εποχής του Σημίτη και δώθε (φυσικά το ΠΑΣΟΚ της εποχής Α. Παπανδρέου για νεοφιλελευθερισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί). Πιστεύω λοιπόν ότι και οι ΑΝ.ΕΛΛ. ανήκουν σ’ αυτήν τη Δεξιά με την οποία η Αριστερά μπορεί στο κορυφαίο ζήτημα -νεοφιλελευθερισμός ή όχι- να συνεννοηθεί και να συζητάει καλόπιστα και σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Σε άλλα ζητήματα μπορεί αυτό να μην ισχύει, αλλά -επαναλαμβάνω- αυτό είναι σήμερα το κορυφαίο. Για τα άλλα όταν έρθει η ώρα... «ξανατσακωνόμαστε», όπως έχει πει κι ο Καμμένος, υπενθυμίζοντας τη συνεργασία ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου...

Στοιχειώδης αντίληψη της έννοιας πολιτική συμμαχιών νομίζω πως μας οδηγεί αναπότρεπτα εκεί. Κι αν χρειάζεται κι ένα ακόμα ιστορικό προηγούμενο, ίσως ο Μάο να μην είχε νικήσει ποτέ χωρίς τη συμμαχία με τον Τσανγκ Κάι Σεκ. Αδιάφορο τι ακολούθησε μετά.

Την περασμένη εβδομάδα (24.2.17) το θέμα επανήλθε με συνέντευξη Κατρούγκαλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου φάνηκε να κρατάει μια μάλλον επαμφοτερίζουσα στάση, αλλά και με δήλωση του Καμμένου κ.λπ.

Τελειώνω με το εξής: Η μόνη, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση ακόμη και για να αρχίσει να επανεξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θα ήταν όχι μόνο να μην λοξοκοιτάζει προς τη Ν.Δ., όπως λέει ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και μια ειλικρινής αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για τα χρόνια Σημίτη και της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Αυτοκριτική με λόγια, αλλά και -προ παντός- με έργα. Όταν όμως γίνονται «έργα» όπως η αποστολή Μανιάτη στις Σκουριές για να ξεπλύνει τους Καναδούς χρυσοθήρες της συμφοράς, δεν είναι προφανές ότι κάθε τέτοια προσπάθεια είναι μάταιη;

1 βλ. "Αυγή", 23.2.17

2 Θυμίζω ότι ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κατηγορηθεί από τον δικό του βουλευτή (της ΕΡΕ τότε) Π. Παπαληγούρα για «σοσιαλμανία»!

* Ο Ανδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτων, μέλος του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου