Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Τοίχος στα εργασιακά – «πάγος» στα αντίμετρα

Τοίχος στα εργασιακά – «πάγος» στα αντίμετρα 

Νικόλ Λειβαδάρη
O «τοίχος» του ΔΝΤ στα εργασιακά και οι εξαιρετικά φειδωλές – έως ταπεινωτικές – προτάσεις των δανειστών για τα αντίμετρα προβληματίζουν την κυβέρνηση και μουδιάζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Τα δύο αυτά ανοιχτά μέτωπα αναδεικνύονται και τα μεγάλα «αγκάθια» στην προσπάθεια για την επίτευξη του staff level agreement, όπως αποτυπώθηκε και στην χθεσινή ενημέρωση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


«Δεν ακούνε τίποτα» για τα εργασιακά

«Πέφτουμε σε τοίχο, δεν ακούνε τίποτα», φέρονται να είπαν οι δύο υπουργοί για τα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ αφ’ ενός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, αφ΄ετέρου, αξιώνει άμεση αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και επαναφορά του λοκ άουτ.

Ενώπιον αυτής της άρνησης, οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προσβλέπει πλέον σε μετάθεση της συζήτησης για τα εργασιακά στην επόμενη αξιολόγηση – προοπτική δύσκολη μεν αλλά, κατά κυβερνητικές πηγές, μαχητή μετά και την δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν υπέρ της επαναφοράς του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε δια της απάντησης υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Είναι μια απάντηση που, ουσιαστικά, σπάει την έως τώρα «αφωνία» των ευρωπαϊκών θεσμών στην κόντρα Αθήνας και ΔΝΤ για τα εργασιακά, αλλά παραμένει αμφίβολο εάν θα αποδειχθεί αρκετή για να αμβλύνει τη στάση του Ταμείου.

Ποια αντίμετρα δέχονται οι δανειστές

Αρκούντως δύσκολη δείχνει η προσπάθεια να περάσουν οι ελληνικές θέσεις και στο θέμα των θετικών αντίμετρων της συμφωνίας, όπου οι δανειστές αποδέχονται μόνον μέτρα ουσιαστικά επιδοματικού χαρακτήρα και στοχευμένα μόνον στα απολύτως εξασθενημένα κοινωνικά στρώματα.

Όπως προέκυψε από την ενημέρωση Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στους βουλευτές, τα εν λόγω «επιδοματικά» αντίμετρα συνοψίζονται μέχρι στιγμής στα εξής:

  • Επίδομα σε παιδιά που οι οικογένειές τους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια.
  • Επίδομα απασχόλησης.
  • Αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων προκειμένου να καλυφθεί το 50% των μαθητών των δημόσιων σχολείων.
  • Αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς
  • Μικρή (περί το 10%) μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Μικρή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν λόγω της κρίσης.
  • Μείωση της εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους
  • Πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ – μείωση, που κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν ξεπερνά το 2.5%.

Τον Απρίλιο η τεχνική συμφωνία;

Από τη συζήτηση των δύο υπουργών με τους βουλευτές κατέστη επίσης σαφές ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναμένει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας πριν από τον Απρίλιο, ενώ την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις του από το Βερολίνο έδειχνε ως πιθανό, καταληκτικό ορίζοντα για την συνολική συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος και τα πλεονάσμτα) ακόμη και το καλοκαίρι.

Η μακρά παράταση της διαπραγμάτευσης είναι το απευκταίο σενάριο για την μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον των κυβερνητικών στελεχών και, σίγουρα, για το Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει επίσης ως ορίζοντα για την τεχνική συμφωνία τον Απρίλιο, ενώ πλέον εκείνο που αναμένεται στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας δεν είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη «δήλωση προόδου».

Το τελευταίο 48ωρο οι διαπραγματεύσεις είχαν ουσιαστικά παγώσει λόγω και των ολλανδικών εκλογών και περιορίστηκαν σε κάποιες τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Από αύριο, πάντως, οι ρυθμοί αναμένεται να ενταθούν ξανά και την Παρασκευή, κατά τις πληροφορίες, θα υπάρξει πιθανότατα τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών – τους Ντέλια Βλεκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντο και Νίκολα Τζαμαρόλι.

Πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, δε, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου