Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Και εγώ επιμένω...»

«Και εγώ επιμένω...»

Κυριακή Μπεϊόγλου
AP Photo/Felipe Dana 
Γιατί είμαι ένας ξένος, και η πατρίδα που αγαπάω είναι μακριά
Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω, φωνάζω τ’ όνομά σου - Ιράκ! 

Στέκουν στα σκοτεινά ο ένας δίπλα στον άλλον. Είναι σε ετοιμότητα. Περιμένουν υπομονετικά να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για να διασχίσουν γρήγορα την ισοπεδωμένη γειτονιά τους. Περιμένουν να τους οδηγήσουν με ασφάλεια έξω από τη Μοσούλη.

Είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Στο βίντεο ακούγονται ψίθυροι και ασυντόνιστοι ήχοι πυροβολισμών. Το σινιάλο δεν αργεί. Χάραμα, βγαίνουν έξω από το στενάχωρο και σκοτεινό καταφύγιο. Περπατούν γρήγορα στους δρόμους της κατεστραμμένης πόλης τους, με τη συνοδεία λίγων στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.

Περνούν έξω από την ιστορική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης. Ενα καμένο ερείπιο. Χιλιάδες σελίδες βιβλίων σκορπισμένες γύρω του θυμίζουν πως αυτό το κτίριο κάποτε υπήρξε ο θεματοφύλακας σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.

Η ομάδα των Ιρακινών πολιτών απομακρύνεται τρέχοντας και το βίντεο τελειώνει με τους ήχους ελικοπτέρων που πλησιάζουν με φόντο τον Τίγρη ποταμό. Θυμάμαι ένα πρόσφατο δημοσίευμα στον ξένο Τύπο για έναν καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μοσούλης που αρνήθηκε να φύγει από το κτίριο.

Ζει ανάμεσα στα χαλάσματα και με τη δουλειά του μυρμηγκιού προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από τα πολύτιμα χειρόγραφα που κατέστρεψαν οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους». Ονειρεύεται να απελευθερώσουν οι συμμαχικές δυνάμεις τη Μοσούλη και να ξαναχτιστεί η βιβλιοθήκη με δωρεές και βοήθεια από όλον τον κόσμο.

«Ο Βολταίρος κάποτε είπε: Ας διαβάσουμε και ας χορέψουμε. Αυτές οι δύο διασκεδάσεις δεν μπορούν ποτέ και με κανέναν τρόπο να βλάψουν τον κόσμο. Έτσι σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον της Μοσούλης» είχε πει στον δημοσιογράφο της Independent.

»Βλέπω προσεκτικά το πλάνο με τη βιβλιοθήκη ψάχνοντας τον καθηγητή. Αναζητώντας τη φιγούρα του στις εσοχές των μαυρισμένων τοίχων. Καθώς το φως της αυγής διαπερνάει όλο και περισσότερο το λεπτό στρώμα νεφών που καλύπτει τον ιρακινό ουρανό, ο ήχος των βομβαρδισμών ξυπνάει τον έναν μετά τον άλλον τους ανθρώπους που είναι κουλουριασμένοι στα καταφύγια. Τον φαντάζομαι να ψάχνει ανάμεσα στα χαλάσματα ό,τι απέμεινε από τα σπάνια βιβλία.»


Κι αν μέσα σ’ αυτόν τον χαλασμό σηκώσει τα μάτια του προς τον ουρανό και τον ήλιο που ξεπροβάλλει, να λέει τα λόγια του Ιρακινού ποιητή Μπαντρ Σάκερ ελ Σαγιάμπ: Γιατί είμαι ένας ξένος, και η πατρίδα που αγαπάω είναι μακριά/ Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω, φωνάζω τ’ όνομά σου - Ιράκ! Η φωνή αντηχεί, έρχεται πίσω λυγμός, και εγώ επιμένω...».


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής με αφορμή την ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της «Μανωλάδας» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της “Μανωλάδας” καταδεικνύει την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού, ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν.

Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει στο νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες.

Επίσης καλό θα είναι οι Δικαστικές Ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου