Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Kακούργημα... ο ανθρωπισμός

Kακούργημα... ο ανθρωπισμός

Απόστολος Λυκεσάς
Πρόσφυγες στην Ειδομένη
AP Photo/Vadim Ghirda
Δεν χωρούν λόγια, δεν φτάνουν οι λέξεις για να περιγραφεί η απίστευτη ιστορία καταδίωξης του ανθρωπισμού και του αλτρουισμού που συνέβη πριν από δύο χρόνια στην περιοχή της Ειδομένης.
Αφορά δε έναν από τους επιφανείς -για όσους γνωρίζουν- εθελοντές του προσφυγικού.
Με κακουργηματική κατηγορία στην πλάτη για παράνομη διακίνηση ανθρώπων βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο η μέχρι πριν από λίγες μέρες αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Παιονίας, Εβελίνα Πολιτίδου.

Κατάσχεση!

Θα δικαστεί τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο ήδη έχει κατασχεθεί και εκποιηθεί(!) το αυτοκίνητό της στον ΟΔΔΗΧ.
Η υπόθεση, γνωστή στην τοπική κοινωνία, έμεινε κρυφή από επιλογή της και αποκαλύφθηκε από τον βραβευμένο για την αλληλέγγυα δράση του Βασίλη Τσαρτσάνη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν από ένα χρόνο ο κ. Τσαρτσάνης, όταν βραβευόταν από τον δήμο για την κοινωνική του δράση, κατήγγειλε την περιπέτεια της κ. Πολιτίδου, αλλά, παραδόξως, και πάλι η σιωπή είχε θριαμβεύσει.
Τα γεγονότα: στις 6 Αυγούστου 2015 (είμαστε στην αρχή του δράματος) και έπειτα από καταγγελία (!) η κ. Πολιτίδου συλλαμβάνεται έξω από το ξενοδοχείο των συνόρων για μεταφορά από το Πολύκαστρο δύο Σύρων προσφύγων (ενώ στο σημείο βρίσκονταν ήδη δεκάδες).
Και οι δύο έχουν χαρτιά, μόνο που του ενός λήγουν το μεσημέρι της ίδιας μέρας και του δεύτερου την επομένη.
Ο ένας αφήνεται ελεύθερος, ο άλλος κρατείται αφού οι ώρες είχαν… περάσει.
Τέσσερις μέρες (!) κρατήθηκε η κ. Πολιτίδου στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ευζώνων, τα έγγραφα του Σύρου που συνελήφθη μαζί της χάθηκαν κι έτσι της φορτώθηκε η κακουργηματική κατηγορία.
«Η ομάδα που συστήσαμε ήταν η πρώτη που ανέλαβε πρωτοβουλία στην Ειδομένη και η πρώτη που έφυγε. Συνειδητά, όταν το χρήμα και η ατιμία άρχισαν να πλεονάζουν» γράφει ο κ. Τσαρτσάνης, που αναρωτιέται: 
«Αλήθεια, όταν ο Δήμος Παιονίας με βράβευσε ως ενεργό πολίτη, δεν γνώριζε ότι ένα μέλος από την ομάδα μας έχει αδικηθεί;
Πολλά στελέχη αυτής της κυβέρνησης μας υπόσχονταν ότι θα αποκαταστήσουν την τιμή και την υπόληψη της Εβελίνας. Τι απέγιναν όλοι αυτοί;»
Η ίδια η κ. Πολιτίδου, η οποία αποφεύγει τα μίντια, λέει στη λακωνική της δήλωση στην «Εφ.Συν.»:
«Επί μήνες βλέπαμε ανθρώπους με ένα σακίδιο στην πλάτη στο οποίο κουβαλούσαν το παρελθόν τους, το θλιβερό παρόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους. Δεν θα μέναμε άπραγοι.
Ποσώς με ενδιαφέρει το αυτοκίνητο. Είμαι ενοχλημένη, αλλά όχι γιατί έχασα το αυτοκίνητό μου…».
Κι ο Βασίλης Τσαρτσάνης τονίζει: «Σκέφτομαι με θλίψη ότι αν αυτή την αντιμετώπιση έχει ένα πρόσωπο με δημόσιο αξίωμα, πόσο βαραίνουν τέτοιες κατηγορίες άλλους αλληλέγγυους. Αυτούς δηλαδή που δεν έμειναν απαθείς στο ανθρωπιστικό δράμα και δεν γουρουνοποιήθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου