Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα: Βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία (Video)

Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία (Video)

«Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους»

Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, έχει ανάγκη όχι από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων, τόνισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έκανε γνωστό, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών στις Βρυξέλλες.


Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.

Επεσήμανε επίσης ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση και τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».

<

Ερωτηθείς για το εάν ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Όσον αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τόνισε την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Άγκυρας.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου