Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί

Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
Ντίνα Δασκαλοπούλου
Μηνύσεις εναντίον των κατοίκων από την «Ελληνικός Χρυσός», μύδροι από τον Δήμο Αριστοτέλη προς την κυβέρνηση. Αυτό είναι το σκηνικό στη ΒΑ Χαλκιδική μετά την έναρξη γεωτρήσεων από την εταιρεία στην περιοχή της Τσικάρας, μια περιοχή που σε ευθεία γραμμή βρίσκεται μια ανάσα από το κεφαλοχώρι της Μεγάλης Παναγίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, που ακόμα δεν έχει διευκρινίσει ούτε πότε ούτε με ποιο ερώτημα θα προσφύγει στη διαδικασία της διαιτησίας, τον Νοέμβριο ανανέωσε άδεια για γεωτρήσεις που είχε δοθεί το 2010. Ετσι, η εταιρεία στα τέλη Μαρτίου μετέφερε το γεωτρύπανό της στην περιοχή.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η εταιρεία απάντησε με μηνύσεις εναντίον 38 κατοίκων. Την Τρίτη ο δήμος εξέδωσε μια οξύτατη ανακοίνωση, ενώ χτες ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η πλειοψηφούσα παράταξη προανήγγειλαν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι γεωτρήσεις, σε κοντινή απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις που εφοδιάζουν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας, θα προκαλέσουν μείωση της ποσότητας αλλά και ρύπανση του νερού που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της περιοχής. Ενώ, όπως εμμέσως αλλά σαφέστατα αναφέρεται στην ανακοίνωση, προμηνύεται επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Λίγες μέρες νωρίτερα στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, διαβεβαίωνε ότι «δεν θα προχωρήσει η επένδυση, έχει προβλήματα. Και τεχνικά και περιβαλλοντικά και κυρίως δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον». Ωστόσο, ο Δήμος Αριστοτέλη εγκαλεί την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος και θέτει αιχμηρά ερωτήματα στην κυβέρνηση και το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «βαρύ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή».

Μεταφέρει και συμμερίζεται την «οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές».

Οπως εξηγεί ο δήμος, το υπουργείο Περιβάλλοντος «ανανέωσε το 2016 την άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που είχε χορηγηθεί το 2010, τη στιγμή που η εταιρεία αποδεδειγμένα παραβιάζει νόμους, αποφάσεις και περιβαλλοντικούς όρους και ενώ εκκρεμεί το θέμα της πυρομεταλλουργίας (flash smelting) και όλων των συναφών δραστηριοτήτων».

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και προκλητική» την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την εταιρεία και καλεί το υπουργείο «να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα και να αναστείλει τις εργασίες για όλα τα έργα της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πυρομεταλλουργία (flash smelting)».

Ο δήμος εγκαλεί και την ΕΛ.ΑΣ. για τη στάση της «η οποία καλύπτει και προστατεύει με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή δεν συνάδει με τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες» και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

«Να σταματήσουν άμεσα»



«Η κινητοποίηση ήταν συμβολική και προειδοποιητική. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους σταματήσουμε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιώργος Ζουμπάς. «Αν δεν θέλουν όξυνση και κοινωνική αναταραχή, οφείλουν η εταιρεία, η αστυνομία και, κυρίως, η κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα κάθε δραστηριότητα στην Τσικάρα», τονίζει ο κ. Ζουμπάς, που υπογραμμίζει ότι οι πρώτες επιπτώσεις από τα τρυπήματα της εταιρείας στο έδαφος έχουν ήδη φανεί καθώς στο αρδευτικό φράγμα κοντά στη γεώτρηση η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά 4 μέτρα.

Χτες, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικοί σύμβουλοι ανέβηκαν στον Κάκαβο. «Οι γεωτρήσεις είναι ερευνητικές για την εταιρεία, καταστροφικές για μας», υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο» και στον Απόστολο Λυκεσά ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Οπως εξήγησε ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, «η άδεια που έχει η εταιρεία είναι για 35 γεωτρήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουν οριστικά οι γεωτρήσεις που όχι μόνο θα προκαλέσουν υποβιβασμό της στάθμης του νερού, αλλά υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να ρυπάνουν και το νερό που θα απομείνει, καθώς τρυπώντας μέσα στο πέτρωμα, αυτό θρυμματίζεται, διαλύεται και όλα τα βαριά μέταλλα θα μεταφερθούν στο νερό, κάτι που έγινε και στο Νεοχώρι και στο Στρατώνι, που εξαιτίας των εργασιών της εταιρείας δεν έχει πλέον δικό του νερό και παίρνει από την Ιερισσό. Αυτό συνιστά ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο».

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

Εν τω μεταξύ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, με ανακοίνωσή της, εγκαλεί το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αλλά και μερίδα ΜΜΕ για «ωραιοποίηση της καταστροφής στη ΒΑ Χαλκιδική και “ξέπλυμα” της “Ελληνικός Χρυσός”». Η Ν.Ε. σημειώνει: «Καλούμε το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, τους ομιλητές αλλά και μερίδα ΜΜΕ που ανέλαβαν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των εξορύξεων να κοστολογήσουν και έναν άλλο πλούτο: την υγεία μας, τις ζωές μας, τις εργασίες μας, τον τουρισμό μας και το περιβάλλον μας. Αξίζει να μάθουμε τι αξίζει περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου