Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Προς έναν νέο σαμαροβενιζελισμό;

Προς έναν νέο σαμαροβενιζελισμό;

Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Υγεία (θα συζητηθεί την Μ. Τετάρτη στη Βουλή) είναι σχεδόν ίδια με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η ΝΔ ζητά να ελεγχθεί η περίοδος 1996-2017, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφερόταν στην περίοδο 1997-2017 σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αφήνει απέξω το διάστημα 2015-2017, δηλαδή τα δικά της έργα. Aυτή η σύμπλευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου τυχαία, συζητήθηκε άλλωστε πολύ και στο επιτελείο του Κ.Μητσοτάκη και στο επιτελείο της Φ.Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί κοινή στάση στο θέμα Παππάς-Βενεζουέλα, με τον Ευ. Βενιζέλο να καταθέτει ερώτηση στη βουλή και να τον ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Όλα αυτά αποκτούν πολιτικό ενδιαφέρον επειδή συμβαίνουν στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Γεννηματά, μετά την οποία έγινε σαφές ότι δεν τους χωρίζει πια άβυσσος, όπως είχε πει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, αφού και οι δύο θέλουν να φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο. Στο σημείο αυτό συμφωνούν με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κ. Σημίτη που ζητούν ανοιχτά εκλογές, παρόλο που η Φώφη Γεννηματά αποφεύγει να πει τη λέξη “εκλογές”, ίσως επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ευρωσοσιαλιστές οι οποίοι σκέφτονται εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά είπε στον Κ. Μητσοτάκη πως θα εξακολουθήσει να αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την ΝΔ μετά τις εκλογές γιατί αυτό εξυπηρετεί την προσπάθειά της για επαναπατρισμό ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι μετέωροι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το κόμμα της στις επόμενες εκλογές μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό να φέρει πλήρη ανατροπή συσχετισμών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς.

Το πράσινο δείπνο

Κάτι ανάλογο είπε και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους οποίους είχε καλέσει την Τετάρτη το βράδυ στο σπίτι της για δείπνο. Επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ανοδική τάση για την Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξέφρασε την ελπίδα πως θα συσπειρωθούν και άλλες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου όταν πλησιάσει η ώρα των εκλογών και άφησε να εννοηθεί ότι έπονται και άλλες προσχωρήσεις, όπως η πρόσφατη του Κ. Μπαργιώτα που έφυγε από το Ποτάμι.

Η απουσία της από την παρουσίαση του βιβλίου του εκπροσώπου του Ποταμιού Δ. Τσιόδρα (όπου παραβρέθηκαν ο Ευ. Βενιζέλος, η Ντ. Μπακογιάννη, η Α. Διαμαντοπούλου κα) είναι ενδεικτική της διάθεσής της να μην ταυτιστεί πλήρως με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και να διατηρήσει ένα αυτόνομο στυλ που άσπονδοι σύντροφοί της χαρακτηρίζουν παλαιοπασοκικό και το αποδίδουν στην επιρροή Λαλιώτη.

Η Φ. Γεννηματά κουβεντιάζοντας με τους βουλευτές του κόμματός της δεν έδειξε ανήσυχη για την απουσία του Ευ. Βενιζέλου από το τραπέζι ούτε για τα δημοσιεύματα (τα οποία ποτέ δεν διέψευσε ο ίδιος) ότι σχεδιάζει την αποχώρησή του από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πολύ περισσότερο δεν φάνηκε να ανησυχεί για την προσέγγιση των “3” (Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης-Φλωρίδης) με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η οποία χωλαίνει λόγω διαφωνιών στα βασικά (ειδικά ως προς την ηγεσία και την συγκρότηση νέου φορέα από μηδενική βάση ή τη διεύρυνση του Ποταμιού).

Ως προς αυτό μάλιστα εκφράστηκαν εκτιμήσεις από κάποιους βουλευτές ότι στο τέλος όλοι (οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταλήξουν και έγιναν υπολογισμοί για περιφέρειες και έδρες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου