Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ζητείται ρήγμα στον άξονα Σόιμπλε – ΔΝΤ

Ζητείται ρήγμα στον άξονα Σόιμπλε – ΔΝΤ

Νικόλ Λειβαδάρη
Το ρήγμα στον άξονα Σόιμπλε και ΔΝΤ κι ένα, έμμεσο έστω, σήμα πολιτικής απεμπλοκής είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup – μια συνεδρίαση που θα αποτελέσει είτε ένα ακόμη χαμένο ορόσημο, είτε την… προκεχωρημένη βάση της τελικής συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Εως χθες το βράδυ όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοιχτά, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές συνεχίζονταν, και οι εκτιμήσεις, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βρυξέλλες, για την έκβαση του Eurogroup της Μάλτας ήταν συγκρατημένες με δεδομένη την ασάφεια των προθέσεων τόσο του Ταμείου όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το ραντεβού Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ

Η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ και το τηλεφώνημα της Τετάρτης, με δική της πρωτοβουλία, με τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την παράλληλη, έντονη κινητικότητα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του σοσιαλδημοκράτη γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαμόρφωσε εκ νέου κλίμα προσδοκιών στην Αθήνα.

Ωστόσο, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο μπορούσε να αποκλείσει νέους τορπιλισμούς την τελευταία στιγμή, η αποδοχή του συμβιβαστικού σχεδίου της Κομισιόν (για περικοπές 1,8 δις στις συντάξεις το 2019 και ισόποση μείωση του αφορολόγητου το 2020) από το ΔΝΤ και το Βερολίνο δεν θεωρείτο δεδομένη και ουδεμία – αξιόπιστη τουλάχιστον – διαρροή υπήρχε για το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο.

Η αίσθηση και οι πρώτες πληροφορίες από το Βερολίνο ανέφεραν ότι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ συζήτησαν την τελική πρόταση των θεσμών που θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, ουδείς όμως γνωρίζει ακόμη εάν αυτή η πρόταση θα είναι η ίδια ή χειρότερη με το σχέδιο συμβιβασμού της Κομισιόν που, ουσιαστικά, έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.

Κλειστά χαρτιά από το ΔΝΤ

Το θολό τοπίο ήρθαν να επιτείνουν πληροφορίες που είχαν φθάσει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, και σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ σκληραίνει εκ νέου τη στάση του αμφισβητώντας την πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,5% τον επόμενο χρόνο και ζητά έναρξη εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων από το 2018.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από ελληνικές κυβερνητικές πηγές και δεν επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον, τα μηνύματα όμως τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έδειξαν με σαφήνεια ότι η επίτευξη κατ΄αρχάς έστω συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup κάθε άλλο παρά έχει κλειδώσει ακόμη.

Ο Τζέρι Ράις έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι θα γίνει στο Eurogroup, ενώ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για προοπτική λύσης σε σύντομο χρόνο προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί στη Μάλτα.

Η παρέμβαση Μέρκελ και ο Γκάμπριελ

Υπό αυτό το άκρως ρευστό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σήμερα στη ρήξη της, σιωπηρής μεν προφανούς δε, συμμαχίας του Σόιμπλε και του Ταμείου. Για να συμβεί, δε, αυτό, ποντάρει αφ΄ενός σε μια πολιτική παρέμβαση Μέρκελ και, αφ΄ετέρου, στους διαύλους με το σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο της γερμανικής κυβέρνησης που έχει ενεργοποιήσει τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ σημαντική – σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό επίπεδο – θεωρείται και η σημερινή παρουσία στην Αθήνα του επίσης σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η πίεση προς την πλευρά Σόιμπλε να επιδείξει διαλλακτικότητα και να μην υποστηρίξει στο Eurogroup τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ έχει κλιμακωθεί τα τελευταία 24ωρα, τα πάντα ωστόσο θα κριθούν από τον βαθμό της πίεσης που θα ασκήσει – εάν το πράξει – η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου