Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Crash test στη συμφωνία της Μάλτας με Φίλη και «53»

Crash test στη συμφωνία της Μάλτας με Φίλη και «53»

Με την μαχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς ή με τον «εσμό των νεοφιλελεύθερων και πορφυρογέννητων»; Με αυτό το δίλημμα, όπως το διατύπωσε στην χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλεξης Τσίπρας χαράσσει την – μετά Μάλτας – πολιτική του στρατηγική, οριοθετεί τον εκλογικό ορίζοντα στο 2019 και απευθύνει το ερώτημα τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία.

Σε πρώτο χρόνο η απάντηση που πήρε ήταν θετική - μετά των αναμενόμενων επιφυλάξεων και εντάσεων μεν, χωρίς δυναμική ουσιαστικής αμφισβήτησης δε: Στα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, 113 υπερψήφισαν το κείμενο της πολιτικής απόφασης, 11 ψήφισαν κατά και καταμετρήθηκαν και 12 λευκά.


Οι 12 και ο Φίλης

Οι 11 αρνητικές ψήφοι και τα 12 λευκά συνοδεύτηκαν και από την κατάθεση «κειμένου συμβολής» 13 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – στελεχών που απηχούν τις απόψεις της ομάδας των «53» με την προσθήκη και του Νίκου Φίλη.

Πρόκειται για ένα κείμενο με καθαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τους δανειστές, επικριτικό για χειρισμούς της κυβέρνησης και κυρίως συγκεκριμένων υπουργών και με – προσεκτικά διατυπωμένες – νύξεις που θα μπορούσαν να παραπέμπουν και σε αίτημα για κάλπες εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα κείμενο έντονα κριτικό μεν, αλλά εμφανώς πιο ήπιο από παλαιότερες πολύ πιο μαχητικές – έως και επιθετικές – παρεμβάσεις των «53».

Το κείμενο υπογράφουν οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκαμδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μιχάλης Υδραίος.

«Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει είναι ο λαός»

Το πλέον επίμαχο, δε, σημείο του είναι εκείνο το οποίο αναφέρει ότι «η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του… Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής».

Η επίκληση της κρίσης του λαού εξελήφθη από αρκετά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ως έμμεσο αίτημα για εκλογές, όταν όμως απηύθυναν το ερώτημα στον Νίκο Φίλη εκείνος είπε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και προτροπή. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδιναν και άλλοι από τους 13 που υπέγραψαν το κείμενο λέγοντας ότι απλώς ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να μην παίρνει αποφάσεις μόνη της και να μην παρακάμπτεται η λειτουργία των οργάνων.

Η αρχική πρόθεση ήταν να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία, ακολούθησαν προσπάθειες να αμβλυνθεί και να ενσωματωθεί στην πολιτική απόφαση, αλλά εν τέλει και μετά από έντονο παρασκήνιο δεν μπήκε στην κομματική διαδικασία και παρέμεινε ως «κείμενο προβληματισμού».

Τα αντίμετρα και οι τρεις υπουργοί

Στα πλέον αιχμηρά σημεία του καταγράφονται οι ενστάσεις για το ισοζύγιο μέτρων και αντίμετρων της συμφωνίας της Μάλτας, αλλά και οι ανοιχτές επικρίσεις για τρεις υπουργούς που δεν κατονομάζονται μεν, φωτογραφίζονται δε:.

Για τα θετικά αντίμετρα αναφέρεται ότι «δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».

Οι τρεις υπουργοί είναι οι Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας και Γιάννης Μουζάλας και, με αναφορές σε συγκεκριμένους χειρισμούς τους επισημαίνεται ότι έκαναν «επιλογές που δεν είναι συλλογικά αποφασισμένες επιλογές που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία».

Προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις ενστάσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές το πολιτικό αντίβαρο που έθεσε με σαφήνεια πρώτος ο πρωθυπουργός είναι ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019-2020 είναι να έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν επίσης ότι «τα μέτρα θα ψηφιστούν εφόσον προηγουμένως συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Κυβερνητική πηγή είπε ακόμη ότι η πλήρης συμφωνία είναι πιθανό να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, έως τις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup.

Εν κατακλείδι, και προσμετρώντας την εμβέλεια των – «απολύτως αναμενόμενων, έως… προαναγγελθέντων» κατά κυβερνητική πηγή – αντιδράσεων, το μήνυμα που εξέπεμπαν χθες το βράδυ κύκλοι του Μαξίμου είναι πως η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή χωρίς προβλήματα και με «συμπαγή» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου