Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Τσίπρας: Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες, λύση στο Eurogroup αλλιώς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής [ΒΙΝΤΕΟ]

Τσίπρας: Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες, λύση στο Eurogroup αλλιώς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής 

Καταγγέλλοντας ανοιχτά πολιτικά σκοπιμότητες ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ και ζητώντας έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει λύση για την αξιολόγηση στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την τελική αντεπίθεση στην - πολλαπλώς ναρκοθετημένη - αρένα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Με το αίτημα για έκτακτη σύνοδο κορυφής ενδεχομένως και πριν από το Πάσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει διπλό μήνυμα: Αφενός να καταδείξει ότι η συμφωνία είναι πλέον υπόθεση αμιγώς πολιτική, και δη σε ανώτατο επίπεδο, και αφ' ετέρου να σπάσει το blame game των δανειστών εγκαλώντας τους ευθέως για πολιτικές σκοπιμότητες.

Τις εν λόγω σκοπιμότητες ο πρωθυπουργός τις απέδωσε, χωρίς μεν να τους κατονομάσει αλλά φωτογραφίζοντάς τους καθαρά, στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο, ενώ στη πράξη εκείνο που επιδιώκει είναι να κλιμακώσει την πίεση για άμεση και πολιτική λύση.

Από την πλευρά του, και μετά από συνάντηση που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον έλληνα πρωθυπουργό. Προσπάθησε, ωστόσο, επιμελώς να εκπέμψει στίγμα αισιοδοξίας τονίζοντας επανειλημμένα ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στη λύση.

Τσίπρας: Οχι άλλα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού

«Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόκειται για το μέλλον ενός λαού. Τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμη, παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και παιχνίδια σε βάρος της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει με νόημα ότι «κάποιοι διαρκώς μετακινούν τα γκολπόστ».

Χαρακτηρίζοντας, δε, «αμετανόητους» ορισμένους από τους δανειστές και αποδίδοντάς τους σκόπιμες καθυστερήσεις, δήλωσε: «Οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (τη συνάντηση στο Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία. Ωστόσο, είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι εάν, παρά τις προβλέψεις, δεν επιτευχθεί λύση στο άτυπο διευθυντήριο του Eurogroup την Παρασκευή, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα ακόμη κι εάν χρειαστεί να φτάσουμε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών - μελών της ευρωζώνης».

Απαντώντας, δε, σε διευκρινιστική ερώτηση, κατέστησε σαφές ότι έθεσε ήδη το ζήτημα της έκτακτης συνόδου στον Ντόναλντ Τουσκ:

«Εάν», είπε, «το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ να εξετάσει τη σύγκλιση συνόδου κορυφής των κρατών - μελών της ευρωζώνης».




Τουσκ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του, και ερωτώμενος εάν προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να πάρει σαφή θέση:

«Δεν θέλω», δήλωσε, «να κάνω υποθέσεις και να μιλήσω επί υποθετικών σεναρίων. Πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους.

Πρόσθεσε, δε, ότι κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. «Χθες», είπε, «έγινε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup.

Η ευθύνη να φτάσουμε σε συμφωνία βαρύνει όλους όσους εμπλεκόμαστε».

«Περιμένουμε την Παρασκευή», πρόσθεσε, «αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου