Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η fast track στροφή της κυβέρνησης

Η fast track στροφή της κυβέρνησης

Η fast track αξιοποίηση του καθαρού πολιτικού διαδρόμου που ανοίγει για την κυβέρνηση έως το 2019 – ή τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2018 – μετά το προσύμφωνο της Μάλτας είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα και, μαζί, και το απόλυτο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του.

Την εν λόγω προτεραιότητα αναμένεται να θέσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – μια συνεδρίαση, που συγκαλείται ακριβώς για να σηματοδοτήσει την πάσει δυνάμει, μετά το Πάσχα, στροφή της κυβέρνησης από την διαπραγμάτευση στην παραγωγή πολιτικού έργου.

Οι επενδύσεις και τα μεγάλα έργα

Σ’ αυτό το έργο, όπως ήδη κατέστησε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, οι βασικοί άξονες θα είναι τρεις: Η μείωση της ανεργίας με όλο το βάρος να πέφτει στην προσέλκυση και προώθηση των επενδύσεων, η ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, και η βελτίωση της καθημερινότητας σε καίριους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση.

Δείχνοντας αυτό το τρίπτυχο κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την διοίκηση της Fraport, ούτε βεβαίως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δώσει προσωπικά το παρόν στην παράδοση των μεγάλων οδικών αξόνων. «Μετά από επτά χρόνια μνημονιακής μιζέριας, επιτέλους κάτι κινείται στη χώρα», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.

Αισιοδοξία για την τελική συμφωνία

Για να αποκτήσει όμως αυτή η κίνηση ουσιαστική, πολιτική και κοινωνική, δυναμική απαιτείται αφ΄ενός η ολοκλήρωση – σε σύντομο διάστημα – της συνολικής πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές και, αφ΄ετέρου η αξιοποίηση και της τελευταίας παραγωγικής και διαχειριστικής ικανότητας της κυβέρνησης.

Ως προς το δεύτερο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανόρθωση της κοινωνίας μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο είναι μονόδρομος και επ’ αυτού θα κριθούν άπαντες.

Ως προς το πρώτο σκέλος, εκείνο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας της Μάλτας, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία παρά τις ανοιχτές ακόμη διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε χθες τον στόχο για συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαίου, ενώ πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση επιμένουν ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξουν «καθαρές αποφάσεις».

Εξ ου και οι ιδιαιτέρως υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ξανά χθες ο πρωθυπουργός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «βέρτιγκο» στην αντιπολίτευση.

«Βάλατε όλα τα λεφτά σας στην καταστροφή που δεν ήρθε»

«Βάλατε όλα τα λεφτά σας στην καταστροφή κι αυτή δεν ήρθε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Η ανάλυση του κυβερνητικού επιτελείου, άλλωστε, βλέπει τη ΝΔ εγκλωβισμένη στην δίνη των πολιτικών της αντιφάσεων και στο – άνευ αντικειμένου όταν κλείσει η αξιολόγηση – διαρκές αίτημα για εκλογές.

Η δε ανάδειξη αυτών των αντιφάσεων, μαζί με τις ευθύνες του παλαιού πολιτικού συστήματος στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της χρεοκοπίας, θα είναι ο δεύτερος άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής το επόμενο διάστημα, παράλληλα με το στοίχημα της οικονομικής ανάταξης.

Επ’ αυτού, πολλά επενδύονται στα στοιχεία που θα αναδείξει τόσο η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία όσο και η Προανακριτική για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Παπαντωνίου, ενώ ταυτόχρονα η πίεση θα ενταθεί σε ζητήματα που αναδεικνύουν κενά στρατηγικής και προκαλούν πολιτική αμηχανία στη ΝΔ.

Το στίγμα αυτής της πίεσης έδωσε ήδη χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, πετώντας το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ρωτώντας τον γιατί θα καταψηφίσει τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας: «Γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Γιατί καταψηφίζετε το επίδομα ενοικίου, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που του έθεσε και τα οποία θα ακούγονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου