Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

«Θετικό βήμα η συμφωνία, παραμένει η παγίδα λιτότητας»

«Θετικό βήμα η συμφωνία, παραμένει η παγίδα λιτότητας»

Βουλή
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI 
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναγνωρίζει ότι το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά προειδοποιεί ότι η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι απογοητευτική και ότι παραμένει η «παγίδα της λιτότητας» στην Ελλάδα.
Σε έκθεση του για τους μήνες Ιανουάριος - Μάρτιος του 2017) το κοινοβουλευτικό Γραφείο συμπεραίνει ότι η οικονομία δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα και ότι «παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση».
Εκφράζεται επίσης η ανησυχία για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής η ελληνική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που προβλέπονται σ’ αυτά, ενώ ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο εντοπίζει «συμπτώματα οικονομικής αναιμίας», τόσο στη σφαίρα της παραγωγής όσο και σ' αυτήν της κατανάλωσης. Σε αυτά κατατάσσει τα εξής:
  • Η ιδιωτική κατανάλωση δέχθηκε πιέσεις στο τέλος του 2016 και τον πρώτο μήνα του 2017 με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το λιανικό εμπόδιο.
  • Η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη. Αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε σούπερ μάρκετ και σε υποδομές (λόγω ιδιωτικοποιήσεων), αλλά γενικά η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και την έκβαση των διαπραγματεύσεων, καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές.
  • Οι εξαγωγές (και λόγω των δομικών τους προβλημάτων) αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής, έστω βοηθητικής.
Ακόμη σημειώνεται πως διαπιστώνονται νέοι κίνδυνοι λόγω των δυσκολιών σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ και αλλού. Η έκθεση αναφερόμενη στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, θεωρεί απίθανη την επίτευξη του αρχικού στόχου για ρυθμό 2,7%. Σημειώνει πάντως ότι διάφοροι οργανισμοί προβλέπουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 2,2%.
Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι εάν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τα έσοδα και τα πλεονάσματα, καθώς και ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας.

Κρίσιμη η άνοιξη του 2018

Ειδικότερα για τη συμφωνία, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους αφού επισημαίνει ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν αυτή επιτευχθεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Οι συντάκτες τονίζουν ότι παρά τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, «αναμένουμε σε γενικές γραμμές ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Θεωρούμε επίσης ότι θα έχει - υπό όρους- θετικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα ότι είναι εκτεθειμένη σε πολλαπλούς κινδύνους». Επισημαίνεται δε ότι «είναι εσφαλμένη η συνολική απόρριψη της συμφωνίας με οποιοδήποτε επιχείρημα».
Όπως σημειώνεται, η συμφωνία έχει θετικές επιπτώσεις και ευκαιρίες. Αν εφαρμοστεί ομαλά, θα εξαλείψει αρκετές από τις σημερινές αβεβαιότητες στην οικονομική πολιτική. Επίσης θα ανοίξει το δρόμο ώστε να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και των άλλων Θεσμών.
Ακόμη, εκτός του ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ - μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου - θα γίνει δυνατή η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του 2017 και θα βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και της οικονομίας.
Επίσης αν τελικά το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα, θα καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής πρόσβασης, όπως έγινε με τις άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία).
Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοιξη του 2018 θα είναι κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά. Τότε, όπως αναφέρεται, θα κριθεί:
• Αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018
• Αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα
• Αν θα επισπευσθούν τα φορολογικά του 2020 στο 2019 και
• Αν θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρέος.

Τέλος, η έκθεση καταλήγει σημειώνοντας ότι «η κατάσταση απαιτεί διπλή προσπάθεια: Από μεν την ελληνική πλευρά να ενστερνισθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, από δε την ευρωπαϊκή να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η διπλή προσπάθεια θα ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου