Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

«Γαλλικό κλειδί» για συμφωνία με τους δανειστές

«Γαλλικό κλειδί» για συμφωνία με τους δανειστές

Τα «χαρτιά» έχουν πλέον ανοίξει απ’ όλες τις πλευρές, Σόιμπλε και ΔΝΤ έχουν κλείσει – δια της αναβολής - τους δικούς τους λογαριασμούς για το θέμα του χρέους, και όλα δείχνουν ότι η Αθήνα οδηγείται σε έναν ακόμη «ρεαλιστικό συμβιβασμό» με τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σε «κλειδί» για τους όρους αυτού του συμβιβασμού αναδεικνύεται το αυριανό ταξίδι του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στην Αθήνα – ένα ταξίδι, στο οποίο η ελληνική πλευρά προσβλέπει προκειμένου να διαμορφωθεί μια «φόρμουλα προωθητικής συμφωνίας» που θα ανοίγει τον δρόμο για έξοδο στις αγορές.


Το τριπλό αντιστάθμισμα

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει «κατ΄αρχήν» στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να παράσχει – επί του παρόντος τουλάχιστον – πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους. Ενώπιον αυτού του υπόγειου συμβιβασμού Ταμείου και Σόιμπλε η Αθήνα προσδοκά να πάρει ένα τριπλό αντιστάθμισμα:

Μια ενισχυμένη δέσμευση του Eurogroup για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018, μια αυξημένη δόση και, κυρίως, ένα γενναίο αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο από τους ευρωπαίους εταίρους. «Με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις μπορεί να δοθεί ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις αγορές και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας. Οι δε πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να δρομολογηθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση έως το φθινόπωρο και, εν συνεχεία, η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.

Θα φύγει ο «αστερίσκος» για το χρέος;

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για το χρέος, ο πρώτος στόχος είναι να μην υπάρχει στο ανακοινωθέν του Eurogroup κανένας «αστερίσκος» σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσής του – ήτοι, να αφαιρεθεί η φράση «εάν χρειαστεί» και να βελτιωθεί η πρόταση Σόιμπλε που απορρίφθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαίου στο σκέλος των επιμηκύνσεων των δανείων του EFSF.

Ως προς το ύψος της δόσης οι τελευταίες πληροφορίες την φέρουν να διαμορφώνεται τελικά περί τα 9 δις αντί των 7 δις ευρώ, ενώ το πλέον κρίσιμο στοιχείο είναι το λεγόμενο «αναπτυξιακό κριτήριο», ήτοι η διασφάλιση υψηλότερων προοπτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συγκλίνουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Η πρόταση Μακρόν

Εδώ τον καθοριστικό ρόλο τον παίζουν τα επενδυτικά κονδύλια που αναμένεται να δοθούν από το γνωστό «πακέτο Γιούνκερ» και την ΕΤΕπ, και κυρίως η ενσωμάτωση στην τελική απόφαση στοιχείων της πρότασης Μακρόν – της γνωστής πρότασης του γάλλου προέδρου για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Η πρόταση, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου του χρέους και του ΑΕΠ, δεν γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της από την Γερμανία διότι θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση της «μεταρρυθμιστικής προσπάθειας». Ωστόσο, με την πρωτοβουλία που πήρε η γαλλική πλευρά και μετά τις τελευταίες συναντήσεις του Μπρούνο Λε Μερ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμάται ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη διαμόρφωση μιας φόρμουλας που θα εμπεριέχει και στοιχεία του σχεδίου Μακρόν και θα ικανοποιεί – εν μέρει έστω – όλες τις πλευρές.

Οι τελικές λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου θα συζητηθούν αύριο στη συνάντηση Τσίπρα – Λεμέρ στην Αθήνα και, κατά τους αισιόδοξους τουλάχιστον της ελληνικής πλευράς, εκτιμάται ότι η αποδοχή του από το Eurogroup μπορεί να αποτελέσει και «την αφετηρία για την έξοδο από τον μνημονιακό κλοιό»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου