Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια κατακραυγή για την αντιπεριβαλλοντική απόφαση Τραμπ

Το είπε και το έκανε –Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Παγκόσμια κατακραυγή για την αντιπεριβαλλοντική απόφαση Τραμπ

Την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποδοκίμασαν Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ και από την Goldman Sachs μέχρι Greenpeace.

Και ο ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια». Παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι «οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών - μαζί με άλλες χώρες - θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα», εξέφρασε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ. 


Έτσι οι ΗΠΑ γίνεται η τρίτη χώρα μετά τη Συρία και τη Νικαράγουα, που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συνθήκη-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που είχαν υπογράψει 195 χώρες το 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, τον Τζάστιν Τριντό και την Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση»

Όμως, σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». «Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης», είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσης, η Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση των G7, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος», αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή», είπε.

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν "λυπηρή" και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου