Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

«Ιστορική αλήθεια χωρίς ‘’μαύρες τρύπες’’»

«Ιστορική αλήθεια χωρίς ‘’μαύρες τρύπες’’» 

Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
«Ακόμα και η λεγόμενη «αποχουντοποίηση» άφησε στο απυρόβλητο πολλούς από τους υπηρέτες της Χούντας που εμφανίζονται σήμερα ως «τιμητές» ή «σωτήρες» στη δημόσια ζωή της χώρας. Έτσι, όχι μόνο δεν «έδωσαν τη Χούντα στο λαό», αλλά και μετέτρεψαν τα διαρκή εγκλήματά της σε «στιγμιαία» παραπτώματα και σε «εκπρόθεσμες» (!) 100 και πλέον εμπρόθεσμες μηνύσεις εναντίον βασανιστών».

«Προφητικό» αποδείχτηκε το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου των πολιτικών κρατουμένων της χούντας (Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974), Κώστα Μανταίου, στα εγκαίνια του χώρου μνήμης για την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη στις 5/5, στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης μας, που στην επτάχρονη τυραννία ήταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ. Εκεί όπου μαρτύρησαν πολλοί αντίπαλοι των μαύρων συνταγματαρχών και δολοφονήθηκε στις 9/5/1968 ο βουλευτής της Αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς.

Γιατί, λίγες μόλις μέρες μετά, η Εταρεία Μακεδονικών Σπουδών ανακοίνωνε, με «υπερηφάνεια» μάλιστα, ότι ο τέως πρόεδρός της Ν. Μέρτζος, υμνολόγος και αντιπρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» του αρχιπραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλου, θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, «πρωτίστως για όσα έπραξε υπέρ της Μακεδονίας», αποσιωπώντας, βέβαια, το χουντικό του παρελθόν.

Θυμίζω ότι οι κορυφαίοι παράγοντες της τότε Δεξιάς-όπως οι Κ. Καραμανλής και Γ. Ράλλης – είχαν καταγγείλει αυτή τη βιτρίνα «νομιμότητας» της χούντας, ενώ ο γνωστός αντικομουνιστής Κρις Γουντχάουζ χαρακτήρισε τη «Συμβουλευτική Επιτροπή» ως την πιο φασιστική – από ιδεολογική άποψη – πράξη της δικτατορίας.

Γι’ αυτό και το μόλις εκλεγέν Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του όχι μόνο «την έντονη αποδοκιμασία του για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρασημοφορήσει τον Νικόλαο Μέρτζο, αλλά και απαιτεί την άμεση ανάκληση της ύψιστης αυτής τιμητικής διάκρισης, γιατί προσβάλλει τα θύματα της χούντας, τους αγωνιστές/τριες της αντιδικτατορικής αντίστασης αλλά και το δημοκρατικό ελληνικό λαό». Μια αυτονόητη απαίτηση που συνυπέγραψαν 104 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άρνηση να αντιμετωπίσει κανείς με ειλικρίνεια τη σκοτεινή πλευρά της δικής του ιστορίας, στο όνομα της «εθνικής συνοχής» και της «επούλωσης των πληγών», επιτείνουν τον ιστορικό αναλφαβητισμό ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Καθώς δίνει τη μάχη για το μέλλον, είναι υποχρεωμένη να «πατάει» στο έδαφος της ιστορικής αλήθειας και όχι σ’ αυτή που της σερβίρουν οι οπαδοί του ιστορικού αναθεωρητισμού και οι Χρυσαυγίτες νοσταλγοί της χούντας και του ναζισμού. «Φτάνει πια ο κακός ο λύκος! Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στα παιδιά», έλεγε ο αείμνηστος συμπολίτης μας Μ. Αναγνωστάκης.

*Ο κ. Μηταφίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου