Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Eπιμένει στο ΔΝΤ για μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2022

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στην αξίωσή του για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022.

Eπιμένει στο ΔΝΤ για μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2022

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση, την Πέμπτη, στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2023 και μετά θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η «επί της αρχής» συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία αναμένεται να εγκρίνει το δ.σ. του Ταμείου έως τις 27 Ιουλίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τίθεται στο περιθώριο ή αναβάλλεται η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Επεσήμανε δε ότι «έχει πραγματοποιηθεί κάποια πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο αυτό όπως είπε «δεν είναι αρκετό». Επανέλαβε επίσης ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς. Από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος, και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Ο Τζέρι Ράις ανέφερε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα η ημερομηνία του ταξιδιού. Σημειώνεται πως η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου