Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Υπάρχει ελπίδα στον... πλανήτη Eurogroup του κ. Σόιμπλε;

Υπάρχει ελπίδα στον... πλανήτη Eurogroup του κ. Σόιμπλε;
Κώστας Σαββόπουλος
Στο πλαίσιο του οργάνου του Eurogroup, που τα νήματα κινεί αποκλειστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία συμβιβαστική λύση που θα ακουμπά ουσιαστικά το καυτό θέμα του ελληνικού χρέους έχει ελάχιστες –αν όχι μηδαμινές- προοπτικές προώθησης.

Παρά τις προσπάθειες του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, παρά τα καμπανάκια που χτυπά με ηχηρό τρόπο ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, ο Σοιμπλε φαίνεται πώς προσέρχεται στην συνεδρίαση αμετακίνητος στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή καμία δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αν χρειαστεί στο μέλλον αυτό θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.


Άλλωστε και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης προϊδεάζει για την μη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων. Όπως αναγράφει θα συζητηθούν «ενδεχόμενα μέτρα» ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μόνον «εφόσον [κριθεί] απαραίτητο» και «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Περιλαμβάνει λοιπόν όλες τις φράσεις, που μπήκαν με την γερμανική σφραγίδα στο Γιουρογκρουπ του Μαίου του 2016, προκειμένου το ζήτημα του χρέους να μείνει ανέγγιχτο πριν τις Γερμανικές εκλογές.

Στην πράξη, αν αυτά αποτυπωθούν και στο κείμενο συμπερασμάτων, δεν ικανοποιείται το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση εξειδίκευση των πιθανών μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος. Ωστόσο φαίνεται πώς ο γερμανικός παράγοντας έχει φροντίσει και γι αυτό. Καθώς σε καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η παρούσα στο Eurogroup Κριστίν Λαγκάρντ.

Επομένως η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει ή να περιορίζεται στη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που μπορεί να αγγίζει και τα 10 ή 11 δισ. ευρώ.

Να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους εταίρους της χώρας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπογράμμισε πώς αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα δημιουργηθεί ένα «κενό» και «πολλές αναταράξεις». Μιλώντας στον ιστότοπο Politico, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση», καθώς «αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», εκφράζοντας την επιθυμία του να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το Eurogroup βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά στις 4 ώρα Ελλάδος στο Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του ESM δεν αποκλείεται να σταλούν τα πρώτα μηνύματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου