Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Η Κομισιόν στηρίζει, ο Μητσοτάκης αποδομεί

Η Κομισιόν στηρίζει, ο Μητσοτάκης αποδομεί

Στην εποχή της “υπέρ πάντων πόλωσης” ακόμη και η επιβράβευση της επταετούς θυσίας των Ελλήνων πολιτών από τους εταίρους και δανειστές μπορεί να συνιστά αιτία πολέμου. Αυτό ισχύει και για την χθεσινή πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία υπεβολικού ελλείμματος – μια πρόταση, την οποία ο αντιπρόεδρος της Επιτρτοπής Βάλντις Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε ως “σήμα προς τις αγορές”, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί της απέδωσε ρόλο σταθμού για την μετάβαση από την λιτότητα στην ανάπτυξη και οι αγορές χαιρέτισαν με νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Τίποτα απ' όλα αυτά ωστόσο δεν αξιολογείται από την αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε να αποδομήσει την, πρώτη μετά από πολύ καιρό, έμπρακτη κίνηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και να διακηρύξει ότι “ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Ελληνες». Και ότι «ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει μόνον η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Τσίπρας: Βήμα εξόδου από την κρίση

Απαντώντας, από την Κοζάνη και από το αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός επέστρεψε τα πυρά, καταγγέλλοντας «καταστροφολόγους και κινδυνολόγους» οι οποίοι «έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15%», ενώ χαρακτήρισε την εισήγηση της Κομισιόν ως «βήμα εξόδου από την κρίση». «Σήμερα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Σε ό,τι αφορά την ουσία της εξόδου από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πρόταση της Κομισιόν ήρθε μία ημέρα πριν από την άφιξη του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Θεσσαλονίκη (όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ), σηματοδοτεί «την πρώτη, χειροπιαστή ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων προς την ελληνική οικονομία» και μπορεί «να αποτελέσει asset στην πορεία προς την επιστροφής στις αγορές».

Η έξοδος στις αγορές

Η έξοδος στις αγορές, άλλωστε, παραμένει ανοιχτό ζήτημα στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου με το σενάριο μιας άμεσης δοκιμαστικής κίνησης, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, να μην επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και να απορρίπτεται. Μετά το μπαράζ των σχετικών δημοσιευμάτων, κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες πως «η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και συμβουλές» και «έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018».

Το μήνυμα αυτό διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε μετά την δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στην οποία καταγράφηκε υψηλή ζήτηση από ξένους επενδυτές και μείωση των επιτοκίων στο 2,33% από 2,7%.

Το μήνυμα Ντομπρόφσκις

Υπέρ μιας, συντεταγμένης και υπό προϋποθέσεις, ταχείας δοκιμής της εμπιστοσύνης των αγορών φέρεται να τάσσεται και η Κομισιόν. Επ’ αυτού δεν πέρασε απαρατήρητη και η τοποθέτηση του Βάλντις Ντομπρόφσκις ο οποίος σε ερώτηση για την πιθανότητα άμεσης εξόδου στις αγορές είπε: «Η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ παρέχει με βεβαιότητα επαρκή χρηματοδότηση για όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για να προσθέσει ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές «για τη βέλτιστη προετοιμασία εξόδου της χώρας προς τις αγορές».

Οι πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από την Αθήνα, αναφέρουν ότι καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη ως προς τον χρόνο της πρώτης δοκιμής, το timing της επόμενης εβδομάδας παραμένει ανοιχτό και πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του ΔΝΤ – ήτοι, από το εάν θα παραμείνει «σιωπηλό» διευκολύνοντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ή θα εκπέμψει κάποιο μήνυμα περί μη βιωσιμότητας του χρέους εν όψει της παρουσίασης της κρίσιμης έκθεσής του για την Ελλάδα στις 27 Ιουλίου.

Ο παράγων Στουρνάρας

Στους κυβερνητικούς κύκλους πάντως δεν διέφυγε της προσοχής η προχθεσινή δήλωση – προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την έξοδο στις αγορές. Η δήλωση αυτή δεν θεωρείται άσχετη με τους απαξιωτικούς, ισοπεδωτικούς τόνους που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση και είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέο γύρο φόρτισης μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης, αναλόγως και με την στάση που θα τηρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης όταν επιχειρηθεί τελικώς η πρώτη, δοκιμαστική έξοδος στις αγορές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου