Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ο πολιτικός «έρωτας» του Βενιζέλου με τον Κυριάκο

Ο πολιτικός «έρωτας» του Βενιζέλου με τον Κυριάκο

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η σύμπλευση με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο μόνος δρόμος για να κρατήσει ζωντανό το όραμα της προσωπικής πολιτικής του δικαίωσης. Κάθε άλλο σενάριο, από την αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έως την σύγκλισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βγάζει εκτός – πρωταγωνιστικού – πολιτικού πλάνου και ενταφιάζει τις, υπερκομματικές και πάντοτε ενεργές, φιλοδοξίες του.


Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η προσέγγιση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι η χρήσιμη γέφυρα εάν όχι για την προσάρτηση, τουλάχιστον για την συμμαχία με τν Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ευρύτερο κέντρο. Πρόκειται για μια συμμαχία που εμπερικλείει άκρως σημαντικές τακτικές στοχεύσεις στην επιχείρηση ανάληψης της εξουσίας από την ΝΔ και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το ιδανικό όχημα για να πιεστεί η – εσχάτως αρκετά πρόθυμη – Φώφη Γεννηματά να συμπράξει σε σκληρό και συμπαγές αντιπολιτευτικό μέτωπο.

«Θα είμαι ενεργά παρών»

Με αυτά τα δεδομένα, ο πολιτικός «έρωτας» Βενιζέλου – Μητσοτάκη δεν συνιστά έκπληξη, ανεξαρτήτως εάν ο κρίκος που τους ενώνει είναι πολύ λιγότερο η ιδεολογική χημεία και πολύ περισσότερο το προσωπικό και πολιτικό συμφέρον. Πρόκειται, δε, για έναν «έρωτα» που τα πιο μεστά του επεισόδια βρίσκονται ακόμη μπροστά, όπως φρόντισε να καταστήσει σαφές ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την χθεσινή του συνέντευξη στην Καθημερινή».

«Θα είμαι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις» φρόντισε να δηλώσει κλείνοντας την συνέντευξη και στέλνοντας το μήνυμά του μάλλον πρώτα στο κόμμα του και, δευτερευόντως, στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Προηγουμένως, δε, είχε καλέσει τη ΝΔ να μποϊκοτάρει ενδεχόμενο δημοψήφισμα της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να το αποτρέψει και είχε «συμβουλέψει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απεύχεται την αυτοδυναμία και να επιλέξει «μια ευρύτερη συστράτευση με εγγυήσεις πολιτικής ισότητας –όχι αριθμητικής– των μετεχόντων».

Δεν παρέλειψε, δε, για μια ακόμη φορά να καταστήσει σαφές ότι συντάσσεται πλήρως με το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές και πως εκείνο που τον ενώνει πρωτίστως με την ΝΔ είναι ο κοινός εχθρός Αλέξης Τσίπρας: «Θα είναι ευτύχημα για τη χώρα να φύγουν το ταχύτερον οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να ηττηθούν συντριπτικά», δήλωσε για πολλοστή φορά κάνοντας κι ένα βήμα παραπάνω για να διακηρύξει: «Η ιδεολογία του εθνικολαϊκισμού που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχει παρά έναν πόντο από τον ολοκληρωτισμό».

Με τις θέσεις αυτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει με πλήρη ευκρίνεια και το πλαίσιο της σύμπλευσης μετά – διακριτής – «ισότητας» που διεκδικεί στην σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία.

Η στρατηγική του Μητσοτάκη

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο ακριβώς είχε στο μυαλό του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν δήλωνε, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πως «είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα, παρά αυτά που τα χωρίζουν». Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να βρει τον δρόμο προς την εξουσία περνά – και – μέσα από την προσέγγιση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην ιδανική περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε την ΝΔ αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχυμένη, έτσι ώστε να έχει κόψει κρίσιμους «πόντους» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ωστόσο αυτό δεν είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να ενισχύσει τις γέφυρες με την Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε με την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας, είτε – και κυρίως – διότι ακόμη κι εάν κερδίσει τις εκλογές έχει μπροστά του κρίσιμους σταθμούς που απαιτούν διευρυμένη πλειοψηφία.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εγκατάλειψη της απλής αναλογικής, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει. Όμως, για να μην ισχύσει η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων από την Βουλή.

Οι συνταγματικές αλλαγές είναι επίσης ένα πεδίο στο οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητά συμμαχίες στις οποίες έχει ήδη δηλώσει πρόθυμος να μετάσχει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ το έτερο προσφιλές σχέδιο που αναλύεται συχνά στην Πειραιώς είναι εκείνο της προεδρικής εκλογής του 2020. Ητοι, εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν κανονικά το 2019, την αμέσως επόμενη χρονιά ακολουθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και, οι αναλύσεις που ήδη γίνονται στο γαλάζιο επιτελείο, έχουν ως προϋπόθεση την σύμπραξη – συμμαχία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου ακόμη κι εάν έχουν κερδηθεί οι εκλογές να μην γίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεξιά παρένθεση».

Σε όλα αυτά τα σενάρια και τις αναλύσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αυτή την στιγμή ένας εξαιρετικά χρήσιμος σύμμαχος για την Πειραιώς. Ανεξαρτήτως του πόσα εξ αυτών έχουν ρεαλιστική προοπτική να επαληθευθούν και στην πράξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου