Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Τάσος Μαντέλης

Για τα 450.000 μάρκα που είχε λάβει από τη Siemens 
Ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Τάσος Μαντέλης 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Τάσος Μαντέλης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση χρημάτων που είχε λάβει από τη Siemens. Παράλληλα, οι εφέτες έκριναν ότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.
Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που είχαν εμβασθεί από τη γερμανική εταιρεία σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντελη, Γιώργου Τσουγκράνη, ήταν το δώρο του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.


Το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε τον κ. Τσουγκράνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία που του είχε απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.
Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.
Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος Ηλίας Γεωργίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.
Το δικαστήριο αποφασίζει αυτή την ώρα εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 3 καταδικασθέντες κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα δύο μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

Αναστολή ποινών και για Γεωργίου-Μαντά

Το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή τον Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας και σε φυλάκιση 40 μηνών, επίσης με αναστολή, τον άλλοτε συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά.
Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στον 80χρονο Ηλία Γεωργίου, που καταδικάστηκε για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.
Ο Αριστείδης Μαντάς καταδικάστηκε για απλή συνδρομής στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.

Αθώα η Μάρκου

Το δικαστήριο έκρινε αθώα την Αντωνία Μάρκου για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Αθωώθηκε και ο Γιώργος Τσουγκράνης, κουμπάρος του πρώην υπουργού.
Οι δύο αθωώθηκαν διότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχαν δόλο.
Τέλος, με την απόφαση του το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Δημοσίου και του ΟΤΕ που παρίστανται ως πολιτική αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.
Ο Τάσος Μαντέλης και ο Γιώργος Τσουγκράνης είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.000 γερμανικών μάρκων (ήτοι 230.000 ευρώ), που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.
Η κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο έγινε ώστε, εκμεταλλευόμενοι το νόμο, να τύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου