Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Μονά-ζυγά δικά τους

Εν μέσω καύσωνα ξαναφουντώνει η κόντρα μεταξύ καναλαρχών και κυβέρνησης.

Μονά-ζυγά δικά τους
Σωτήρης Μανιάτης
Μετά την Digea, σειρά πήρε η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) που με άλλη μια... ανεπίσημη ενημέρωση προτείνει πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά (Ν.4339/2015) για τις άδειες των καναλιών, οι οποίες να δίνονται με απλές αιτήσεις, καταγραφή σε μητρώο και ουσιαστικά μέγιστο τίμημα τα 12 εκατ. ευρώ για μια δεκαετία!


Σημειώνεται μάλιστα ότι η Digea έχει ήδη καταβάλει μεγαλύτερο ποσό για την εκμετάλλευση του φάσματος και προτείνουν την καταβολή ενός ελάχιστου ποσού στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που να αποτελεί τον προϋπολογισμό του...



Η ΕΙΤΗΣΕΕ εξαπολύει βολές εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά κάνοντας λόγο για δημοπρασία συμμετοχής σε «ολιγοπώλιο», αφού όπως σημειώνεται ο περιορισμός από τα οκτώ στα τέσσερα κανάλια θα απελευθέρωνε τζίρο 45 εκατ. ευρώ ετησίως «(ο συνολικός τζίρος των τεσσάρων μικρότερων τηλεοπτικών σταθμών) τα οποία επρόκειτο να κατανεμηθούν στους τέσσερις υπερθεματιστές».

Και κάπως έτσι, τα πρόσθετα έσοδα των τεσσάρων σταθμών θα ήταν € 450 εκατ. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ οι επίδοξοι καναλάρχες προσέφεραν στη δημοπρασία 250 εκατ. ευρώ.

«Απίθανες δικαιολογίες»

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ν. Παππά που σε δήλωσή του επισημαίνει ότι οι καναλάρχες αποδεικνύουν ότι το μόνο που επεδίωκαν και επιδιώκουν είναι να συνεχιστεί το καθεστώς ανομίας και να μην καταβάλλουν τίμημα για τις άδειες.

«Ελεγαν ότι κακώς κάνει τον διαγωνισμό το Υπουργείο και ότι θα έπρεπε να τον κάνει το ΕΣΡ. Τώρα που έχει συγκροτηθεί ΕΣΡ και “τρέχει” τον διαγωνισμό βρίσκουν νέες απίθανες δικαιολογίες υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για άδειες. Κι αυτό, τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι η αγορά έχει αποτιμήσει τις τέσσερις άδειες στα 250 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα κανάλια έχουν πλέον καταλάβει. Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ας τους κρίνει ο κόσμος».

Καλεί μάλιστα τα κόμματα να πάρουν θέση αν πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ ή όχι και καταλήγει: «Απειλές και ύβρεις διά της οθόνης δεν μας πτοούν. Τις έχουμε συνηθίσει».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένει ότι τα κανάλια λειτουργούν νόμιμα, παρότι ακόμα και σε τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η λειτουργία τους άνευ αδείας χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική όπως και οι επαναλαμβανόμενες παρατάσεις των υποτιθέμενων προσωρινών αδειών επί σχεδόν διόμισι δεκαετίες, και ρίχνει τις ευθύνες μη αδειοδότησης στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τους αποτυχημένους διαγωνισμούς που επιχείρησαν.

Στο ΕΣΡ, οι καναλάρχες, έχουν προτείνει τη μετάβαση στο νέο τεχνολογικό πρότυπο DVB-T2 που αυξάνει τη χωρητικότητα του φάσματος (40-48 κανάλια HD) και η αδειοδότηση να αφορά το σύνολο «της αγοράς παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εάν η παροχή είναι γραμμική, συνδρομητική ή ελεύθερη και για κάθε μέσο διανομής (διαδίκτυο, επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, δορυφορική, υβριδική, IPTV)».

Η αδειοδότηση να έχει τη μορφή απλής αίτησης και εγγραφής σε μητρώο «στα πρότυπα πολλών άλλων κρατών της Ε.Ε. (π.χ. Μεγάλη Βρετανία)».

Η διαδικασία πλειστηριασμού ή δημοπρασίας χαρακτηρίζεται απρόσφορη για την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, με την ΕΙΤΗΣΕΕ να επιμένει ότι «συνιστά ευθεία παραβίαση μιας σειράς από θεμελιώδη - συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Και νέο νόμο!

Σύμφωνα με τους καναλάρχες από τις μελέτες που έχει καταρτίσει το υπουργείο «(μελέτη Deloitte και ακόμα η αμφισβητούμενη μελέτη της Φλωρεντίας) προκύπτει ότι το συνολικό εύλογο τίμημα για την παραχώρηση του φάσματος στην Digea και για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου δεν υπερβαίνει αθροιστικά (και για τις δύο αδειοδοτήσεις)» τα 12 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια.

«Η Digea έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση του φάσματος για μεγαλύτερο ποσό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού (το κόστος του φάσματος προφανώς το χρεώνει στους παρόχους περιεχομένου)».

Προτείνουν λοιπόν το τίμημα για τις άδειες να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ ώστε να έχει ανεξάρτητη χρηματοδότηση.

Καταλήγουν μάλιστα σημειώνοντας ότι το ΕΣΡ πρέπει «να προτείνει στην κυβέρνηση νέο νόμο ο οποίος θα αφορά το σύνολο της αγοράς παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου