Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Δεν φταίει (μόνο) το δικαστήριο!

Πού ήταν όλοι εκείνοι που έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από κείμενα με θερμά δικά τους λόγια για την Ηριάννα; 
Δεν φταίει (μόνο) το δικαστήριο!
Αντα Ψαρρά
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Φταίει η Ηριάννα και πλήρωσε χθες την «επικίνδυνη» σχέση της, πλήρωσε την επιμονή της να σταθεί δίπλα στον σύντροφό της όταν εκείνος κυνηγήθηκε γιατί είχε -λέει- φιλίες με δύο μέλη των Πυρήνων. Κι αν τελικά εκείνος αθωώθηκε ποιος νοιάζεται; Υπάρχει στη θέση του η Ηριάννα, υπάρχει και ο Περικλής που ήξερε κι αυτός ένα μέλος των Πυρήνων και είχε πάει στο σπίτι του.
Και τι έκαναν αυτοί οι δύο τελικά; Είχαν ακουμπήσει ένα γεμιστήρα, οπότε οπλοκατοχή. Είχαν και φίλους στους Πυρήνες, οπότε να και η τρομοκρατία.
Κι όπως είχε πει μια άλλη εισαγγελέας πριν από λίγα χρόνια, «αφού είσαι αναρχικός, δεν μπορεί, θα έχεις σχέση με τους Πυρήνες»...
Κι όλοι αυτοί οι δικαστές δεν έχουν ακόμα καταλάβει, άραγε, ότι οι αναρχικοί που συλλαμβάνονται λένε δυνατά μέσα στο δικαστήριο ότι είναι αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές ή αγωνιστές ακόμα κι αν κινδυνεύουν άμεσα (όπως έχει άλλωστε γίνει συχνά) να θεωρηθούν μέλη της όποιας ένοπλης οργάνωσης απασχολεί την επικαιρότητα;
Χθες όμως οι δικαστές δεν άκουσαν μέσα στο δικαστήριο παρά μόνο δύο ανθρώπους να μιλούν για τις σπουδές τους, τα όνειρά τους, τη δουλειά τους, να υπερασπίζονται την απόλυτη αθωότητά τους και να βεβαιώνουν ότι δεν θα παραβιάσουν τους περιοριστικούς όρους.
Το ίδιο έκαναν και στη δίκη τους, όταν βρέθηκαν εκεί τυλιγμένοι στις σελίδες μιας απίστευτης δικογραφίας χωρίς «πόδια», στηριγμένη μόνο στα «έτσι θέλω» των διωκτικών αρχών που ονομάζεται πλέον «στοιχείο DNA».
♦ Φταίει το κύμα συμπαράστασης που γέμισε την αίθουσα και τους δρόμους του Εφετείου από τα γνωστά παιδιά του «Αβατου» των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Κικίλια, που θεωρούν ότι στα Εξάρχεια φυτρώνει το «αναρχικόχορτο» και οφείλουμε να το ξεριζώσουμε.
Μα αν δεν ήταν εκεί χθες οι κάθε λογής αλληλέγγυοι και συγγενείς, μερικοί καθηγητές και φίλοι των δύο νέων, η αίθουσα θα ήταν σχεδόν άδεια, θα ήταν εκεί μόνοι τους!
Πού ήταν οι επώνυμοι, οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς, οι δημιουργοί, οι ηθοποιοί, οι ποιητές, οι τραγουδιστές, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, ολόκληρο το ΕΚΠΑ και όλοι εκείνοι που έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από κείμενα με θερμά δικά τους λόγια για την Ηριάννα;
Οι υπογραφές συμπαράστασης από μόνες τους παγκοσμίως ποτέ δεν έσωσαν κανέναν. Ολοι αυτοί έπρεπε να βρεθούν εκεί για λίγες ώρες, να κοιτάξουν με τα δικά τους μάτια τα δύο παιδιά ανάμεσα στους ένοπλους κουκουλοφόρους των ειδικών δυνάμεων, να κοιτάξουν στα μάτια τους δικαστές, να τους βοηθήσουν να κρίνουν πιο ανθρώπινα και, τέλος, να μετριάσουν με την παρουσία τους τον δικαιολογημένο θυμό των παιδιών στο άκουσμα της σκληρής απόφασης.
Των διαχρονικά αλληλέγγυων παιδιών που βρέθηκαν μέσα στην αίθουσα να συμπαραστέκονται σιωπηλά στην Ηριάννα και στον Περικλή και που στο τέλος θύμωσαν τόσο πολύ που δύσκολα μπορούσαν να συγκρατηθούν.
 Φταίνε εκείνοι που ακόμα και σήμερα δεν έχουν αλλάξει τον άθλιο αυτό Νόμο 187 Α περί τρομοκρατίας, που επιτρέπει να χώνουν κάποιον σε μια οργάνωση είτε έχει είτε δεν έχει κάνει κάτι, έτσι ώστε να του φορτώνουν από πάνω κι άλλα δέκα χρόνια φυλακή.
Και για να εξηγούμαστε! Κανένας δεν λέει να μείνουν ατιμώρητες ενέργειες που -είτε συμβολικά είτε όχι- απειλούν περιουσίες και ζωές. Κανείς δεν λέει ότι τα μέλη εγκληματικών συμμοριών και πάσης φύσεως ένοπλων οργανώσεων δεν πρέπει να επιβαρύνονται και με τη συμμετοχή τους.
Αυτή όμως η συμμετοχή και οι όποιες εγκληματικές πράξεις πρέπει να αποδεικνύονται πέραν πάσης αμφιβολίας μέσα στο δικαστήριο. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίζει να υπάρχει ένας ειδικός νόμος που να επιτρέπει χωρίς αποδείξεις το τσουβάλιασμα όσων... δεν αρέσουν!
Χθες χάρη σε αυτόν τον απαράδεκτο νόμο, που ακόμα και συντηρητικοί εισαγγελείς βρίσκουν ότι πρέπει να διορθωθεί, δυο νέοι άνθρωποι παρέμειναν άδικα μέσα στη φυλακή.
Το ειρωνικό είναι ότι μόνο λίγες ώρες πριν ένα τάγμα εφόδου μιας εγκληματικής οργάνωσης χτυπούσε αλύπητα έναν 19χρονο μετανάστη στο Σχιστό. Συλλήψεις δεν έγιναν αλλά κι αν γίνουν το δικαστήριο θα ζητήσει εκεί -και πολύ σωστά- αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του καθενός στην πράξη αλλά και στην οργάνωση, που δεν εμπίπτει φυσικά στον «συνήθη» κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και στον Νόμο 187 Α.
Σήμερα πολλοί από εκείνους που μέχρι χθες, έστω και δειλά, υπερασπίστηκαν την Ηριάννα θα ασχοληθούν με τις απαράδεκτες καταστροφές που σημειώθηκαν χθες βράδυ στην Ερμού στην πορεία διαμαρτυρίας για τη δικαστική απόφαση.
Σήμερα πολύ πιθανόν ο Κ. Μητσοτάκης θα κατακρίνει τον υπουργό Δικαιοσύνης για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επειδή χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη τη δικαστική απόφαση.
Σήμερα η μόνη σκευωρία που παραμένει πλέον σε εκκρεμότητα είναι η προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση «Noor One», που βρίσκεται κι αυτή στα χέρια της Δικαιοσύνης!
Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου