Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα

Το Άσυλο Ανιάτων απειλούσε την πολιτεία με «λουκέτο», ενώ γινόταν πάρτι αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, με τις «πλάτες» του Αντώνη Σαμαρά

Α λα καρτ ευαισθησία προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα

Αντα Ψαρρά
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
«Κάθε φιλανθρωπικό ίδρυμα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου) δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ, δηλαδή εξαιρείται πλήρως για όσα κτίρια χρησιμοποιεί προκειμένου να στεγάσει παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς κ.λπ.», δηλώνει ξεκάθαρα στην «Εφ.Συν.» η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας έτσι και στα απανωτά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί κρατικής αναλγησίας απέναντι στις δομές που παρέχουν φιλανθρωπικό έργο και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκο ΕΝΦΙΑ.

Τα κτίρια που επιβαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο είναι μόνο εκείνα που εκμεταλλεύεται προς όφελός του και όφελος του σκοπού του το κάθε ίδρυμα, δηλαδή ο κάθε ιδιωτικός φορέας.


Επειδή λοιπόν ο ΕΝΦΙΑ «δεν πάγωσε τα χαμόγελα των παιδιών» ούτε και των άλλων συμπολιτών μας που φιλοξενούνται σε παρόμοιες δομές, καλό είναι να ξεκαθαρίσει η θολή και ενδεχομένως σκόπιμη εικόνα που φιλοτεχνείται εσχάτως ακόμα και για ιδρύματα με βεβαρημένο... οικονομικό μητρώο.

Η υπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της είχε δηλώσει με αφορμή και τα πορίσματα για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα των αμέτρητων φιλανθρωπικών δομών και ιδρυμάτων ότι στόχος της ήταν να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση περιουσιών και κληροδοτημάτων και κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζονται και περιθάλπονται εκεί οι φιλοξενούμενοι πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία υποχρεούνται οι περίπου 1.500 φιλανθρωπικές δομές ιδιωτικού δικαίου να δημοσιοποιούν αναλυτικά τα στοιχεία τους.

Μικρή... απόκλιση

Οπως έγινε σήμερα γνωστό, το Χαμόγελο του Παιδιού εξασφάλισε με χορηγίες το ποσό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ωστόσο δεν ήταν 2 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά, προφανώς εκ παραδρομής, αναφέρει ο πρόεδρός του στην τηλεόραση, αλλά 70.000 ευρώ.

Οσο δε αφορά το Ασυλο Ανιάτων, ο ΕΝΦΙΑ ήδη από το 2016 είχε αυξηθεί κατά 100.000 (από 700.000 σε 800.000) με βάση τα περίπου 1.000 ακίνητα που διαθέτει, ενώ οι τρόφιμοι φιλοξενούνται μόνο στον χώρο της Κυψέλης.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του βουλευτή και πρώην υπουργού Γ. Μανιάτη για την έκπτωση στα «ευαίσθητα» πλην όμως ιδιωτικά ιδρύματα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να έχει πλήρη γνώση το Δημόσιο του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τα έσοδά τους και κυρίως των αναγκών τους με βάση τους πολίτες που φιλοξενούν, ειδικά όταν δεκάδες πορίσματα αποδεικνύουν τη διαχρονική αδιαφάνειά τους, είναι τουλάχιστον παράλογη.

Πολλές από αυτές τις δομές, με τους απλήρωτους εργαζομένους και τους χωρίς φροντίδα τροφίμους, έχουν ήδη χάσει τις άδειές τους λόγω σωρείας παρανομιών, ενώ ειδικά για την περίπτωση της πρώην διοίκησης του πλουσιότερου ιδρύματος, δηλαδή του Γηροκομείου Αθηνών, που λειτουργεί πλέον μόνο στο 1/3 των κτιρίων που διαθέτει, ενώ συνολικά κατέχει πάνω από 1.000 ακίνητα, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακουργήματα.

Το δε Ασυλο Ανιάτων, απειλώντας την πολιτεία με λουκέτο ήδη από το 2013, ύστερα από πολλά (πάνω από 14) πορίσματα επιθεωρητών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια αλλά και πρόστιμα που ποτέ δεν πληρώθηκαν και που διαρκώς έμπαιναν στα συρτάρια, διασφάλισε από τον Αντώνη Σαμαρά την εξαίρεσή του από το claw back (αυτόματη επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης των δαπανών) στον ΕΟΠΥΥ.

Το 2014 μια δεύτερη, σκανδαλωδώς φωτογραφική για το Ασυλο Ανιάτων διάταξη του Νόμου 4262/2014, διά χειρός τού τότε υφ. Πρόνοιας Β. Κεγκέρογλου, ψηφίστηκε στη Βουλή και «ρύθμιζε» τις οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, ανέστελλε τις ποινικές διώξεις, απάλλασσε των ευθυνών της τη διοίκηση, μείωνε τις οφειλές προς τους εργαζομένους, κι όλα αυτά με μόνη προϋπόθεση την κατάθεση μελέτης εξυγίανσης.

Σε ένδειξη μάλιστα ευγνωμοσύνης, η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Ιωάννα Ηλιάδη αναγόρευσε σε πανηγυρική εκδήλωση ως επίτιμα μέλη του τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Παρόντες ήταν εκεί και οι Β. Κεγκέρογλου, Α. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη, στους οποίους η πρόεδρος του Α.Α. προσέφερε δώρα.

Στη συνέχεια, με νέο διορισμό επιτρόπου (η πρώτη έγινε τελικά γραμματέας του ιδρύματος), ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε να παρακολουθεί τη διαδικασία εξυγίανσης την οποία πρότεινε με μελέτη της η εταιρεία Grant Thornton.

Τελικά, ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις των μελών του Δ.Σ. για τα χρέη και ήταν η τρίτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς (σύμφωνα και με την «Καθημερινή») είχε βοηθήσει το ίδρυμα, αρχικά επαναφέροντας το ρεύμα που κόπηκε λόγω χρεών και μετά εξαιρώντας το Ασυλο από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το claw back («Εφ.Συν.» 26/5/2015).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το υπουργείο όφειλε μετά να πληρώσει (κι από πάνω!) 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξυγιανθεί το ίδρυμα.

Τα χρήματα αυτά προφανώς δεν δόθηκαν, ενώ το 2015 με νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή επιχειρήθηκε η καλύτερη θωράκιση του δημόσιου συμφέροντος (Ν.4331/2015).

Καταγραφή και έλεγχος

Από χθες λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία είναι υποχρεωμένες για πρώτη φορά οι περίπου 1.500 αντίστοιχες δομές να υποβάλουν πλήρη στοιχεία όχι μόνο οικονομικά (ισολογισμούς κ.λπ.) αλλά και στοιχεία για το ποιος, από πότε, μέχρι πότε και πού φιλοξενήθηκε ως τρόφιμος.

Πλήρης καταγραφή με στόχο όχι μόνο την τελική επεξεργασία αλλά και την προσπάθεια αποϊδρυματισμού ανθρώπων που δεν μπορούν να παραμένουν πεταμένοι σε δομές με άγνωστα και ενδεχομένως ιδιοτελή κριτήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ξεκίνησε «η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του Εθνικού Μητρώου ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.4455/2017 (ΦΕΚ 22Α).

Υπεύθυνος επεξεργασίας των τηρούμενων στο μητρώο στοιχείων έχει οριστεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου επιδιώκεται η αποτελεσματική εποπτεία στις δραστηριότητες των ιδιωτικών φορέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο στον τρόπο παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών, τη χρηστή και αποδοτική διαχείριση των κοινωνικών πόρων, τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ηλεκτρονική εγγραφή αυτών των φορέων στο Εθνικό Μητρώο είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι η μη εγγραφή θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για όσους φορείς λειτουργούν ήδη, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέους φορείς».

Πρόκειται για μια συγκεκριμένη και έμπρακτη προσπάθεια να μπει επιτέλους φραγμός στα διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα που θέλουν να λειτουργούν ως αυτοτελείς ιδιωτικές επιχειρήσεις στην εισροή και τη διαχείριση των εσόδων τους, αλλά ως ιδρύματα φιλανθρωπίας όταν έρχεται η ώρα να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου