Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Κρίση σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από την επίτευξη των στόχων

Κρίση σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από την επίτευξη των στόχων

Παναγιώτης Σκούτας *
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η έλλειψη πειστικού αφηγήματος από τη Ν.Δ., μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, οδηγεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όλο και γρηγορότερα βήματα, στην υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας.
Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τη Ν.Δ. να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα θεσμικής κρίσης και σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Είδαμε τον αρχηγό της να καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μποϊκοτάρει τα αναπτυξιακά συνέδρια στις Περιφέρειες της χώρας. Είδαμε ακόμη και την αναβίωση της (ξαναζεσταμένης ως σούπα) αντιπαράθεσης για την αριστεία, με επιχειρήματα της δεκαετίας του '50 για τη σχέση των σημαιοφόρων στα Δημοτικά σχολεία με τις σχολικές διακρίσεις.
Ολες αυτές οι κινήσεις, όμως, εξυπηρετούν μόνον τον συγκροτημένο ακροδεξιό πυρήνα στη Ν.Δ., υπό τον Μάκη Βορίδη. Για κάθε ταλαντευόμενο -μεταξύ Χρυσής Αυγής και Ν.Δ.- ψηφοφόρο που προσελκύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διώχνουν τρεις ψηφοφόρους του Κέντρου.
Με φυσιολογικό αποτέλεσμα οι άλλες πτέρυγες μέσα στη Ν.Δ. να διαφοροποιούνται ακόμη και δημόσια πια, με τρανταχτή περίπτωση -λόγω ονόματος- την άρνηση του Κώστα Μπακογιάννη να απέχει από το αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία.
Δημοσκοπικά, η σκληρή ακροδεξιά φυσιογνωμία της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη έχει αποτέλεσμα την παγίωση της οροφής στην εκλογική επιρροή της σε ποσοστά που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την ίδια και τα στελέχη της. Θυμίζοντας την προεκλογική τακτική Σαμαρά το 2014, η Ν.Δ. «οχυρώνει» τη δεξιά της πτέρυγα και θυσιάζει το Κέντρο.
Για το μείζον ζήτημα της επιστροφής στις αγορές, η απάντηση της Ν.Δ. επίσης επιστρέφει στην περίοδο Σαμαρά και το success story του 2014: «Αν μας είχατε αφήσει να συνεχίσουμε, θα είχαμε πετύχει», κ.λπ.
Προσπερνώντας τη δεύτερη απόπειρα της τότε κυβέρνησης να βγει στις αγορές, που εγκαταλείφθηκε άρον άρον όταν φάνηκε το επιτόκιο που θα συναντούσε. Και, βέβαια, προσπερνώντας το μόνιμο ερώτημα κάθε καλόπιστης φωνής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που λέει το εξής: «Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση αφού όλα πήγαιναν κατ' ευχήν;».
Τα αδιέξοδα της Ν.Δ. μοιράζεται και ο αναγκαστικός της σύμμαχος, το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οπου παρακολουθούμε την ιστορικά πρωτότυπη διαδικασία πρώτα να οργανώνεται διαδικασία εκλογής αρχηγού και μετά διαδικασία συγκρότησης νέου κόμματος! Και αν στον νέο επικεφαλής δεν ταιριάζει η φυσιογνωμία και πολιτική κατεύθυνση κόμματος που θα επιλεγεί; Αβυσσος…
Πίσω από αυτές τις διαδικαστικές ακροβασίες κρύβεται (και μάλλον δεν κρύβεται πια) μια βαθιά διαίρεση για τον προσανατολισμό του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Πληθώρα παραδοσιακών στελεχών δεν συναινούν στην εγκατάλειψη του brand name «ΠΑΣΟΚ» και αμφισβητούν ευθέως την ιστορική αρμοδιότητα της κυρίας Γεννηματά να ρίξει τους τίτλους τέλους στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα ίδια στελέχη αντιδρούν στη στρατηγική συμμαχία του χώρου με τη Ν.Δ. και ξαναβάζουν στο τραπέζι την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μέσα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.
Από την άλλη πλευρά, το σκληρό εκσυγχρονιστικό μπλοκ μετράει και τις δυνατότητές του να ελέγξει πλήρως το νέο κόμμα αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμη πιο καθαρές επιλογές, που θα επιτρέπουν την ανοιχτή συμμαχία με τη Ν.Δ.
Ο μεγάλος κίνδυνος που παραμονεύει είναι βέβαια τα όρια πολιτικής και εκλογικής βιωσιμότητας. Γιατί κάποιοι μιλούν για τη ρεβάνς του Πεντελικού, αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ είχε 40%.
Με την ακροδεξιά αυτοπεριθωριοποίηση της Ν.Δ. και τον στρατηγικό διχασμό του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση διατηρεί την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, όπως την επιλέγει.
Και όχι μόνον να ξεδιπλώνει τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά να υποχρεώνει την αντιπολίτευση να τοποθετείται επί αυτού του σχεδιασμού, οξύνοντας τις αντικειμενικές πολιτικές αντιφάσεις της. Διαδικασία που θα επιταχυνθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
* διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου