Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΝΔ: Χαμένη μεταξύ εκλογών, Σκουριών, Ελληνικού και καναλαρχών

ΝΔ: Χαμένη μεταξύ εκλογών, Σκουριών, Ελληνικού και καναλαρχών
Αλέξανδρος Ζέρβας 
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως η καθημερινότητα στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ εσχάτως έχει πάψει να είναι τόσο ανέμελη...

Λίγο η ακύρωση του πολιτικού αφηγήματος περί «πρόωρων εκλογών», λίγο η εμφανής κάμψη ακόμη και στις πιο «φιλικές» δημοσκοπήσεις, λίγο οι συχνές επικοινωνιακές γκάφες από κορυφαία γαλάζια στελέχη (ακόμη και του ίδιου το Κυριάκου Μητσοτάκη) έχουν δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στην Πειραιώς. 

Όπως σημείωνε πρόσφατα χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάποιοι κατάλαβαν, έστω κι αργά, πως ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος ούτε καν δεδομένος, όπως ήθελαν να πιστεύουν».

«Δυσκολεύει» το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Τη δεδομένη στιγμή πρώτη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές με όσο το δυνατό πιο πειστικό τρόπο.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού ακόμη και κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ παραδέχονταν προ ολίγων εβδομάδων, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ότι «η εξάντληση της τετραετίας από ην κυβέρνηση Τσίπρα φαντάζει πλέον πολύ πιθανή».

Αυτός πάντως φαίνεται να είναι κι ο κεντρικός στόχος του 11ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ακούσουμε πολλές φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, ιδαίτερα στα 8 Προσυνέδρια που έχουν προγραμματιστεί, για την πολιτική αλλαγή ως «απαραίτητη προϋπόθεση για μια γενναία φυγή προς τα εμπρός».

Εκνευρισμός από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Εκείνο πάντως που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως δεν φαίνεται να έχει στο πλευρό του τους ευρωπαίους εταίρους του.

Άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε μια (μάλλον αμήχανη) απάντηση στην πρόσφατη εκδήλωση του Harvard, όμως είναι δεδομένο πως η δήλωση του προέδρου του Eurogroup δημιούργησε εκνευρισμό στο επιτελείο της Πειραιώς.

Προς το παρόν, η ΝΔ αρκείται σε σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση με το επιχείρημα πως «είναι εχθρική προς τις επενδύσεις». Σε αυτό το πολιτικό αφήγημα κεντρική θέση φαίνεται πως έχουν οι υποθέσεις των Σκουριών και του Ελληνικού, ακόμη και μετά τη διευθέτηση από κυβερνητικά στελέχη των όποιων ζητημάτων είχαν προκύψει σε αυτές.

Προσπαθούν να κόψουν τις γέφυρες της Ελλάδας με επενδυτές

Σε κάθε περίπτωση, η επιμονή της ηγεσίας τη ΝΔ στο θέμα των επενδύσεων μόνο τυχαία δεν είναι. Κι αυτό γιατί είναι αλήθεια πως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είδαν με καθόλου «καλό μάτι» το άνοιγμα που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Κάπως έτσι θεωρήθηκε σωστό να στηθεί μια επιχείρηση να κοπούν οι γέφυρες του κυβερνητικού επιτελείου με τους απανταχού επενδυτές. Στόχος να δοθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη πως «με την κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα κινδυνεύσουν ακόμη κι αυτές που υπάρχουν».

Απειλή εσωκομματικής κόντρας για τους καναλάρχες

Την ίδια στιγμή, έντονο εκνευρισμό φαίνεται πως προκαλούν σε μεγάλο τμήμα της ΝΔ οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοποτικών αδειών. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως η συμμαχία της ηγεσίας του κόμματός τους με τους καναλάρχες είναι τόσο δυνατή, ώστε μπορεί να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια επικίνδυνη σύγκρουση όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με μια ανεξάρτητη θεσμική αρχή, όπως το ΕΣΡ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τελείως άστοχη τη χθεσινή δήλωση του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατάφερε ουσιαστικά να δικαιώσει εμμέσως τις νέες προσφυγές των ιδοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. 

«Μήπως ξεχνάει πως στο ΕΣΡ συγκροτήθηκε με τη δική μας συναίνεση; Πώς γίνεται να το αδειάζουμε με αυτό τον τρόπο;» αναρωτιούνται με νόημα μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ. Υπενθυμίζουν δε την απόπειρα, που είχε κάνει η κυβέρνηση Καραμνλή, για διευθέτηση του ζητήματος μέσω του «βασικού μετόχου». Αρκετοί μάλιστα εκτιμούν πως εφόσον η ηγεσία της ΝΔ επιλέξει να σταθεί στο πλευρό των καναλαρχών ή έστω να τηρήσει πολιτική «ίσων αποστάσεων», το ξέσπασμα μιας εσωκομματικής κρίσης θα είναι μάλλον αναπόφευκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου