Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας

Η πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας
Αντα Ψαρρά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η χθεσινή στάση της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο που την έβαλε απέναντι σε ένα τόσο ουσιώδες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτημα κατέληξε σε μια πολιτική ήττα που θα επηρεάσει έντονα το εσωτερικό του κόμματος. Στην προσπάθειά του να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σπασμωδική απόφαση της τελευταίας στιγμής κατάφερε και πάλι να αστοχήσει.

Μετά τα αποτυχημένα συνεχή του αιτήματα για εκλογές και την πρωτοφανή επιλογή να εξαρτά την ψήφο των βουλευτών του από το τι θα πράξουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., έχασε χθες όχι μόνο μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση αλλά και τη συμπόρευση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα ζητήματα ψηφοφοριών.

Οι μεν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκαναν ένα βήμα πίσω κατανοώντας τον κίνδυνο να ταυτιστούν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με τους ακραίους, οι δε βουλευτές του Ποταμιού σταθερά επέμειναν να μη διακινδυνέψουν στο όνομα της πολιτικής κόντρας θεμελιώδεις για το κόμμα τους αρχές και αξίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους δικούς του βουλευτές, που ακολούθησαν μεν αλλά με πολύ χλιαρό τρόπο την απόφασή του, ενώ πολλοί παρέμειναν απολύτως σιωπηλοί.

Το «νομοσχέδιο» της τελευταίας στιγμής και η αλλαγή στάσης του Κ. Μητσοτάκη αποδίδονται σε τρεις διαφορετικούς λόγους: στις σκανδαλοθηρικές και ομοφοβικές κραυγές και στα σκοταδιστικά πρωτοσέλιδα της παραπληροφόρησης από το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜΜΕ που τον στηρίζουν, στις φωνές των προβεβλημένων στελεχών του που προέρχονται από την άκρα Δεξιά και κυρίως στη στάση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και στον άκρως πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα της παρέμβασης της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστική μάλιστα συνέπεια της παρέμβασης του αρχιεπισκόπου -που προφανώς δεν θα τον ικανοποίησε- είναι ότι πέρα από την αλλαγή στάσης της Ν.Δ., όπλισε με θράσος το ναζιστικό μόρφωμα, που έφτασε να μιλάει στο όνομα του Χριστού με αισχρούς υπαινιγμούς για την κατηγορία εκείνων των πολιτών που προστατεύει πλέον ο νέος νόμος του κράτους.

Ενώ λοιπόν η ήττα της κυβέρνησης είχε προεξοφληθεί από τα ΜΜΕ και τη Ν.Δ. που έκαναν λόγο ακόμα και για απώλεια της δεδηλωμένης, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει σε παρόμοιες ψηφοφορίες, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και μάλιστα ολόκληρο.

Αδιαμφισβήτητη η πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μικρές και προβλέψιμες οι απώλειες και φυσικά καθοριστική η στήριξη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μετά τη χθεσινή ημέρα η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι πέρα από την οικονομική κατάσταση επιβάλλεται αποφασιστικότητα, συνεργασίες και μεγάλη προσοχή σε θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας.

Τα κεντρώα και τα κεντροαριστερά κόμματα χρειάζεται, όπως αποδεικνύεται, να αναπροσαρμόσουν κάποιες μικροπολιτικές τακτικές τους ώστε να κερδίσουν ξανά τον χαμένο χώρο τους.

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ας θυμηθεί έστω και τώρα τα δικά του λόγια «Η Ν.Δ. θα διευρυνθεί προς το Κέντρο διότι προς τα δεξιά δεν έχει κανένα περιθώριο. Είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα που αντιμάχεται τον λαϊκισμό και πρεσβεύει τον ορθό λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου