Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Εφυγε» ο άνθρωπος που έστειλε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο

«Εφυγε» ο άνθρωπος που έστειλε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο
Νίκος Φωτόπουλος
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, Γιάννης ΠαντήςΣε ηλικία 60 ετών και μετά πέντε μήνες σκληρής μάχης με τον θάνατο, υπέκυψε τελικά χθες στο μοιραίο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, Γιάννης Παντής. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή χθες, μέσω ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στο facebook, όπου έγραψε: «Οση χαρά πήραμε πριν δύο ώρες με την ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου τόση λύπη μας έδωσε το φευγιό του σ. Γιάννη Παντή πριν λίγο. Καλό του ταξίδι, θα μας λείψει πολύ...».
Ο Γιάννης Παντής είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς στις 18 του περασμένου Μαΐου και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την ακαδημαϊκή οικογένεια του ΑΠΘ, στο οποίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής καθηγητής του τομέα Οικολογίας (Τμήμα Βιολογίας), ενώ είχε διατελέσει και αντιπρύτανης.
Εμφορούμενος πάντα από ανθρωπιστικές ιδέες και αγωνιστική διάθεση, ήταν αυτός που ως γενικός γραμματέας Παιδείας έδωσε τη μάχη και νομοθέτησε για τις σπουδές εκατοντάδων προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία, αψηφώντας αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος.
Δημοσίευσε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ είχε δώσει δεκάδες διαλέξεις και είχε συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια.
«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει τη λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Συλλυπητήρια δήλωση έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος. Η πορεία του, οι επιλογές του, η στάση του στη ζωή θα αποτελούν παραδείγματα άσκησης του ακαδημαϊκού λειτουργήματος και της πολιτικής με καθοριστικά προτάγματα την ηθική και την αποτελεσματικότητα. Το υπουργείο Παιδείας είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν».

«Ο οργανωτικός νους»

Δήλωση για τον θάνατο του Γιάννη Παντή έκανε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης:
«O σύντροφος, ο φίλος, ο πολύτιμος συνεργάτης Γιάννης Παντής μάς άφησε σήμερα μετά από μήνες επίμονου αγώνα να κρατηθεί στη ζωή. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στο υπουργείο Παιδείας στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε σε νέες βάσεις το δημόσιο σχολείο, το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για όλα τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις μύριες όσες δυσκολίες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης. Στην προσπάθεια αυτή ο Γιάννης Παντής συνεισέφερε όλες του τις δυνάμεις, έχοντας σαν παρακαταθήκη την ακαδημαϊκή του συγκρότηση, τη διοικητική του εμπειρία, την αγωνιστική του παρουσία, την οικολογική του εγρήγορση και μια διαρκή ευαισθησία για τον χώρο της εκπαίδευσης.
Ο Γιάννης Παντής υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος και ο εμψυχωτής της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Οταν χρειάστηκε, υπεράσπισε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία, απέναντι στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση. Ηταν ο οργανωτικός νους πίσω από την άψογη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά προτάσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου