Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Στα όπλα

Στα όπλα

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου - Σαουδικής Αραβίας ήταν μάλλον ο ορισμός του πολιτικά αυτονόητου: Ο πρωθυπουργός έσπευσε να «κάψει» τα σενάρια που διακινεί η ΝΔ περί «απόδρασής» του στο Παρίσι προκειμένου να μην υπερασπιστεί τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο του στη Βουλή, ζήτησε μετάθεση της συζήτησης ώστε να είναι και ο ίδιος παρών - παρ' ότι, όπως επεσήμανε «ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης» - και προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για «επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» και παρέχοντας ουσιαστικά κάλυψη στον Πάνο Καμμένο.

Η κίνησή του αυτή, ωστόσο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει πολιτικό πόλεμο - έναν πόλεμο, που όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες. Η ΝΔ ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να μην γίνει δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «πανικό Καμμένου» που φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα, και η μάχη μεταφέρθηκε και στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου, τελικώς, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να επαναπροσδιοριστεί η επίμαχη συνεδρίαση για την Δευτέρα, οπότε θα είναι παρών και ο Αλέξης Τσίπρας. Παραπλεύρως, δε, άνοιξε και νέο μέτωπο, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να μην γίνει οποιαδήποτε χρήση και διαρροή των απόρρητων εγγράφων που έχει καταθέσει στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές του κλίματος σκληρής πόλωσης που διαμορφώνεται, με τη ΝΔ να δείχνει καθαρά ότι ποντάρει στο «χαρτί» διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής στοχεύοντας τον Πάνο Καμμένο. Αυτό ακριβώς το «χαρτί» αποφάσισε ουσιαστικά να κάψει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου – μια σύσκεψη στην οποία, κατά τις πληροφορίες, επελέγη και η γραμμή κάλυψης του υπουργού Άμυνας. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, και η διαρροή που έγινε από πηγές του Μαξίμου μετά την αντεπίθεση της ΝΔ και το αίτημά της να μην γίνει δεκτή η αναβολή της συζήτησης στη Βουλή.

«Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας: «Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

Η αναφορά σε «λάσπη» και «ανύπαρκτα σκάνδαλα» αποτελεί και την πρώτη ευθεία κάλυψη του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα. Εδώ και δύο εβδομάδες όλες οι απαντήσεις στις καταγγελίες της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προέρχονταν αποκλειστικά και μόνον από το υπουργείο Άμυνας χωρίς καμία άλλη κυβερνητική ανακοίνωση - γεγονός που είχε επισημάνει και χρησιμοποιούσε η ΝΔ προκειμένου να εμφανίσει εικόνα αποστασιοποίησης του πρωθυπουργού από τον Πάνο Καμμένο.

Με αυτά δεδομένα, η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή διαγράφεται εξαιρετικά σκληρή και οι πληροφορίες από την Πειραιώς δείχνουν ότι η ΝΔ θα κλιμακώσει την πολεμική θεωρώντας ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δε, η προοπτική της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού Άμυνας δεν έχει εγκαταλειφθεί, καίτοι έχει επισημανθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαντήσει δείχνοντας επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την πλευρά της ΝΔ και υπέρβασης των αποκαλύψεων των Paradise Papers που αγγίζουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της offshore της συζύγου του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Παράλληλα, δε, κυβερνητικές πηγές δείχνουν με νόημα και τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, εκτιμώντας ότι προκύπτουν δυσάρεστα για τη ΝΔ στοιχεία τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και την υπόθεση Novartis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου