Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΚΗ SIEMENS :Κυριάκο Μητσοτάκη και Μαρέβα «έδωσε» η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου: «Οι χορηγίες ήταν για να ανοίγουν οι δουλειές»

Τι κατέθεσε
Κυριάκο Μητσοτάκη και Μαρέβα «έδωσε» η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου: «Οι χορηγίες ήταν για να ανοίγουν οι δουλειές»
Κατερίνα Κατή
Για τις... χορηγίες της Siemens σε πολιτικά κόμματα και τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens η πρώην γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άντρα του γερμανικού κολοσσού, Αικατερίνη Τσακάλου.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα δωράκια δίνονταν «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», όπως της είχε πει ο Χριστοφοράκος.

Ειδικότερα στην κατάθεση της η κ. Τσακάλου μίλησε :

*Για “δωρεες” ( οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος., αλλά και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ. Γείτονα και Μαντέλη.

«Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε συγκεκριμένα η μάρτυρας, και συνέχισε:

«Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά δεν είχα μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Πάντως σύμφωνα με την κ. Τσακάλου οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους».

«Δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές», τόνισε. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα».

Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Ακόμα η μάρτυρας είπε:

* Για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ που είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ.

* Την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, που είχε επίσης λάβει τα... δωράκια της

* Το ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από την Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

«Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε η κ. Τσακάλου.

Αναφορά έγινε από τη μάρτυρα και στην ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, αν και δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.

Ακόμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, μετά το 2006, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος, ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε ότι είναι ασφάλεια ζωής;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου.

Αναφέρθηκε μάλιστα στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, τον οποίο συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Χαρακτηριστικός είναι και ο παρακάτω διάλογος για τον τρόπο που κάποιοι προσπαθούσαν να έχουν το ... κατιτί τους από τη Siemens:

Πρόεδρος: Γιατί η δωρεά αφορούσε πολιτικά πρόσωπα και όχι αλλού;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γινόταν αυτό. Υπήρχε διακριτική μεταχείριση κάποιων πολιτικών τζακίων…

Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά;

Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Τσοχατζόπουλος, είναι μερικά από τα ονόματα με τις μικροσυσκευές…

Εκ δεξιών πάρεδρος: Ξέρατε ποιοί ήταν οι δωρολήπτες;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Μου ανέθετε να τις διεκπεραιώνω ο Χριστοφοράκος. Ηταν πολλά ονόματα. Π.χ. ο Παπαντωνίου κάτι χρειαζόταν για το σπίτι του, καλούσε στην εταιρία...

Πάρεδρος: Γιατί κατευθείαν στη Ζίμενς;


Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι ήθελαν να εκμαιεύσουν κάποιο δώρο. Για να τα πάρουν δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου