Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τα δύσκολα τελευταία βήματα

Τα δύσκολα τελευταία βήματα

Κυρίτσης Γιώργος
Όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ συναπαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εμπλέκονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας, απάντησαν το 2015 σε ένα υπαρξιακό ερώτημα: Εάν μπαίνουν στη μάχη μέσα σε αρνητικό συσχετισμό και με κάτι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο να έχουν ν' αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ματαιώσεις και αμφιταλαντεύσεις, να βάλουν δηλαδή το κεφάλι τους στον ντορβά, ή αν επιλέγουν να παραιτηθούν από τα απτά και ζέοντα της διακυβέρνησης και από τη σιγουριά της αντιπολίτευσης να παραχωρήσουν το προνόμιο του να διαφεντεύουν την τύχη της χώρας αδιατάραΚτα τα αστικά κόμματα «μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες».

Όσοι απάντησαν θετικά στην πρόκληση αυτή είχαν λίγο - πολύ μέσα τους συνειδητοποιήσει ότι μπαίνουν σε μία δοκιμασία σε πολλαπλά επίπεδα, έναν αγώνα δρόμου αντοχής με ορίζοντα την απαλλαγή από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, αλλά και με αβεβαιότητα για την έκβαση, απρόβλεπτες καταστάσεις. Αλλά και σε μια κατάσταση και ανηλεούς πολέμου από τη διαπλοκή, τα κόμματά της, τους θεσμούς -που δεν ήταν και δεν έγιναν φίλοι μας-, αλλά και από όσους ανόητους θεωρούν ότι οι εχθροί των εχθρών τους είναι φίλοι τους και ότι θα είναι καλύτερα για την Αριστερά να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, η κυβέρνηση έφτασε στην τελική ευθεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το διεθνές περιβάλλον, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν έχει προτεραιότητα την προβολή ισχύος μέσω της έντασης πολιτικών λιτότητας. Από την πλευρά της κυβέρνησης η τακτική όλα αυτά τα δυόμισι τελευταία χρόνια ήταν η λεπτομερής εξάντληση κάθε δυνατότητας να αμβλυνθούν οι ούτως ή άλλως αρνητικές επιπτώσεις μιας λαθεμένης πολιτικής που επιβλήθηκε στη χώρα.

Η τελική φάση, την οποία διανύουμε τώρα, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Το αντίθετο, η λογική αγωνία της κυβέρνησης μην κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δανειστές γνωρίζουν πως μετά το καλοκαίρι θα έχουν απoλέσει τα ισχυρότερα μέσα πίεσης, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ασφυκτικών πιέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι τα τελευταία μέτρα του δρόμου μπορεί να είναι δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου