Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Σε δουλειά να βρισκόμαστε

Σε δουλειά να βρισκόμαστε

Τάσος Παππάς
Δεν συμφωνούν Τσίπρας-Καμμένος για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM; Υπάρχει θέμα δεδηλωμένης λέει η Νέα Δημοκρατία και οφείλουν να παραιτηθούν. Ξανά- μανά η συζήτηση περί δεδηλωμένης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς στη Νέα Δημοκρατία έχουν στελέχη που ξέρουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Γνωρίζουν για παράδειγμα πότε μια κυβερνητική πλειοψηφία παύει να είναι πλειοψηφία. Κατάσταση που πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη και όχι στην περιοχή της εικοτολογίας.

Πρώτη περίπτωση: Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αν χάσει την ψηφοφορία πέφτει.

Δεύτερη περίπτωση: Η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής. Αν κερδίσει την ψηφοφορία η κυβέρνηση παραιτείται και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τρίτη περίπτωση: Στην ψηφοφορία για τον προυπολογισμό η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να κερδίσει την πλειοψηφία. Η δεδηλωμένη έχει χαθεί γιατί ο προυπολογισμός είναι ο βασικός νόμος του κράτους.

Τέταρτη περίπτωση: Η κυβέρνηση σε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θεωρεί κρίσιμης σημασίας ή σε μια πρόταση μομφής κατά υπουργού δίνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Αν το νομοσχέδιο δεν περάσει ή αν η πρόταση μομφής κατά του υπουργού κατισχύσει η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τα κλειδιά.

Η Νέα Δημοκρατία που έχει κάνει την υπόθεση της δεδηλωμένης σημαία της το τελευταίο διάστημα και την επικαλείται ακόμη και για ψύλλου πήδημα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί φυσικά, να πάρει την πρωτοβουλία προκειμένου να διαπιστώσει πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο.

Μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Θα ξεκινήσει η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και στο τέλος θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Γιατί δεν το κάνει; Μα γιατί ξέρει ότι θα χάσει τη μάχη. Η πλειοψηφία όπως έχει αποδειχτεί αρκετές φορές και με διάφορες αφορμές είναι συμπαγής.

Υπάρχει βεβαίως και η εκδοχή, την οποία προβάλλουν συστηματικά όλες οι αντιπολιτεύσεις: Η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη και πρέπει να παραιτηθεί.

Ποιος το διαπιστώνει αυτό; Τα επιτελεία της αντιπολίτευσης. Φτάνει; Όχι. Μπορεί να αποδειχθεί; Μόνο σε ψηφοφορία στη Βουλή. Το λένε και οι δημοσκοπήσεις. Τώρα δέσαμε. Με τόσες απανωτές αποτυχίες πώς να εμπιστευθείς τα ευρήματα τους. Άσε που κι αυτές αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Οπότε σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου