Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

«Τριγωνάκια» Μητσοτάκη, Μαρινάκη και Αλαφούζου

«Τριγωνάκια» Μητσοτάκη, Μαρινάκη και Αλαφούζου

Η «Καθημερινή», ιδιοκτησίας του ομίλου Αλαφούζου, δημοσιεύει εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2009 το οποίο ουσιαστικά χρεώνει στην κυβέρνηση Καραμανλή τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα Μνημόνια. Το «Εθνος», ιδιοκτησίας Σαββίδη και υπό διεύθυνση Μάρη, βγαίνει με πρωτοσέλιδο «Στοχοποιούν τον Καραμανλή» και δείχνει ως ενορχηστρωτή αυτής της στοχοποίησης την συμμαχία Μητσοτάκη – Αλαφούζου.


Παραπλεύρως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης – κουμπάρος της οικογένειας Μητσοτάκη, πρώην συνέταιρος, αργότερα σκληρός αντίπαλος και εσχάτως ευρισκόμενος σε φάση επαναπροσέγγισης με την πλευρά Αλαφούζου – επιλέγει την… παρουσίαση του νέου προπονητή του Ολυμπιακού για να κατεβάσει σχεδόν πολιτικό μανιφέστο, καταγγέλλοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «ζούμε σε μια χούντα» και να βάλει, εμμέσως πλην σαφώς, κατά Σαββίδη και Μελισσανίδη.

Κατόπιν τούτων, και αφού πέρασαν περισσότερες από 48 ώρες από την δημοσιοποίηση του εγγράφου της «Καθημερινής», η ΝΔ αποφασίζει να καταγγείλει «χτίσιμο νέας μιντιακής διαπλοκής», χαρακτηρίζει «προβοκατόρικο» το δημοσίευμα του «Εθνους» και καταγγέλλει ότι ο όμιλος Μάρη τελεί σε «διατεταγμένη υπηρεσία» υπαινισσόμενη υπόγειες, προνομιακές σχέσεις του επιχειρηματία με το Μαξίμου και, κυρίως, με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, έως αργά χθες το βράδυ υπήρχε έντονη κινητικότητα στην Πειραιώς, προκειμένου να υπάρξει ανάλογη απάντηση-αντίδραση και από την πλευρά Καραμανλή.

Ο διαγωνισμός και ο «υπόδικος»

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις 48 ώρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων στο ΕΣΡ για την συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες όπου, παρεμπιμπτόντως, έσπευσε ήδη χθες να καταθέσει πρώτος τον φάκελό του ο ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, όπως εξίσου προφανής είναι και η κορύφωση ενός πολιτκο-επιχειρηματικού πολέμου που δεν εξαντλείται στην μοιρασιά της νέα τηλεοπτικής «πίτας».

Στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για τον συντονισμένο πόλεμο του «τριγώνου» Μητσοτάκη – Αλαφούζου – Μαρινάκη με στόχο την, όψιμη έστω, υλοποίηση του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης» αλλά και την διατήρηση της ασυλίας του παλαιού συστήματος. Εξ ου και η επίμονη επισήμανση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και από το ίδιο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χθες το βράδυ, στο γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης είναι υπόδικος – μια επισήμανση, για την οποία κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όση φαίνεται στην παρούσα φάση. Εξ ου επίσης και η επισήμανση των συγγενικών σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη με τον ίδιο επιχειρηματία, μαζί με την υπενθύμιση – ως απάντηση στις καταγγελίες περί νέας διαπλοκής - ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ελέγχει ήδη επτά εφημερίδες.

Η ΝΔ, ο Μάρης και ο Σαββίδης

Στην έτερη όχθη η Νέα Δημοκρατία χτίζει την δική της επίθεση στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τη νέα διαπλοκή μέσω επιλεκτικών σχέσεων με τους Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μάρη, αλλά και με υπόγειους διαύλους με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Μελισανιδη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στην χθεσινή της ανακοίνωση, μάλιστα, η ΝΔ κατήγγειλε πως «ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη».

Ανάλογη στόχευση έχουν και διαρροές από την Πειραιώς περί «νυχτερινών επισκέψεων» του Ιβάν Σαββίδη το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθούν οι δραστηριότητες Μάρη στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος. Οι εν λόγω πιέσεις αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη ερώτηση 14 βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία ζητούν απαντήσεις για το «εάν υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές».

Ο Ολυμπιακός και τα media

«Είναι λογικό ο κ. Μητσοτάκης που γεννήθηκε μέσα στη διαπλοκή και το όνομά του έχει συνδεθεί με τα μισά πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» ήταν η απάντηση που έδωσε σ’ αυτό το αφήγημα χθες το βράδυ το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Πέραν τούτου, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και την προειδοποίηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο briefing ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης «επιχειρεί να βάλει μπροστά τον κόσμο του Ολυμπιακού για να προστατεύσει τον εαυτό του».

Εν ολίγοις, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι το σύστημα της διαπλοκής, πολιτικής και επιχειρηματικής, θα εξαντλήσει κάθε μέσο και κάθε όπλο για την οχύρωσή του και την περιφρούρηση των «κεκτημένων». Σ’ αυτά τα μέσα, δε, συμπεριλαμβάνεται και η διατήρηση της υπεροπλίας στον έλεγχο των media. Κι εδώ, εν όψει και της τελικής φάσης της τηλεοπτικής αδειοδότησης έχουν ενδιαφέρον δύο παράμετροι.

Η πρώτη είναι ποια απόφαση θα πάρουν οι δικαστές του ΣτΕ επί των νέων προσφυγών των καναλαρχών. Η δεύτερη έχει να κάνει με τις κινήσεις του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη: Το εάν, και γιατί, θα επιλέξει – όπως διαρρέει - να μην είναι τελικά υποψήφιος στον διαγωνισμό του ΕΣΡ και το πώς θα κινηθεί ως μέτοχος του Mega Channel. Εδώ, τον δικό του καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του με τον έτερο ισχυρό παράγοντα των media, τον όμιλο Βαρδινογιάννη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου