Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ«Τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν τη χώρα»

«Τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν τη χώρα»

«Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας 

Αποφασισμένος να διεκδικήσει βιώσιμη λύση στο «Μακεδονικό» «που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων» εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας ενώπιον της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές, αφορισμούς και γραφικότητες αλλά «με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία», σε αντίθεση με τον αρχηγό της Ν.Δ. που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης».
«Ο κ. Σαμαράς προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε με νόημα ότι και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη Ν.Δ., που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».
Καταλόγισε, δε, στον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται, «τη μία μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια», σημείωσε ωστόσο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση, όσο δύσκολο κι αν είναι γι' αυτόν».
«Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης: διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος», διευκρινίζοντας ότι «επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων».
Αν και χαρακτήρισε θετικό ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, επισήμανε ότι αυτό μένει να φανεί και στην πράξη.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια

Εκτενής ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιμο ιστορικό ορόσημο εξόδου της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων καθώς «ξημερώνει η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι η έξοδος από τα μνημόνια «δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος».
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. 
«Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά», είπε.

«Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κρύψουν το σοκ των 65 δισ. λιτότητας»

«Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018», ανέφερε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας και εξαπέλυσε επίθεση σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ λέγοντας:
«Όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014. Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να βγει από τα μνημόνια η χώρα χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, «όχι μια αντιπροσωπεία καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήρια ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί».
«Και σήμερα», πρόσθεσε, «οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός».
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το σύστημα που έχασε τον ύπνο του

Μιλώντας για το διαρκές μέτωπο κατά της διαπλοκής, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ότι «πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων επαλήθευσαν αυτούς τους φόβους» και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία». 
Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου παίζουν τα ρέστα τους για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση «που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους».
Στο σημείο αυτό παρέπεμψε στην πρόσφατη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...»

«Οι μάσκες θα πέσουν όταν πάψουν οι δανειστές να αποτελούν άλλοθι»

Είπε, επίσης, ότι η Ν.Δ. βλέπει καθημερινά να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η πρωτοφανής προπαγάνδα καταστροφολογίας και τόνισε ότι εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν «κι άλλοι, μαθημένοι στην προστασία και την ασυλία που τους παρείχε το παλιό πολιτικό σύστημα, που αγχώνονται, που μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν μένουν στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, αλλά κρύβονταν και αυτοί πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών».
«Όταν όμως οι δανειστές πάψουν να αποτελούν το άλλοθι, τότε οι μάσκες θα πέσουν», ανέφερε και υπογράμμισε ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας. Όσα εμπόδια και να ορθωθούν δεν είναι ικανά να τη σταματήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου