Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

H αγωνία του Κυριάκου μπροστά στις... 10 κάλπες

H αγωνία του Κυριάκου μπροστά στις... 10 κάλπες 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγωνιά για την Novartis και δεν το κρύβει: “Απαιτεί” - κατά τα δικά του λόγια στην Κ.Ο. της ΝΔ - “απόλυτη συστράτευση” από τους βουλευτές του κόμματός του, συγκαλεί έκτακτες “ενωτικές” συσκέψεις με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, και σηκώνει θύελλα για την απόφαση της Βουλής να στηθούν δέκα διαφορετικές κάλπες στην ψηφοφορία της Τετάρτης για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Και τα κίνητρα και το υπόβαθρο αυτής της αγωνίας του προέδρου της ΝΔ είναι προφανή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης μπορεί να γίνει ο πολιτικός καθρέφτης των εσωτερικών διχασμών της ΝΔ με, δημόσια πλέον, αποδοκιμασία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη. Εξ ου και το μήνυμα του ίδιου μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι δεν πρέπει να στηθούν δέκα αλλά μία και μοναδική κάλπη για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην δικογραφία του σκανδάλου – εξ ου και η οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ που ακολούθησε με το ίδιο αίτημα, και με καταγγελίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει νέο επικοινωνιακό “σόου” και να “σπηλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους”.


Φόβος αποδοκιμασίας Σαμαρά - Αδωνι

Το επιχείρημα που προβάλει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως το μόνο ζητούμενο που θέτει η κυβερνητική πρόταση για την σύσταση της Προανακριτικής είναι εαν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται ξεχωριστή αλλά μόνον μία ψηφοφορία και για τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Πίσω από αυτή την ερμηνεία όμως κρύβεται απλώς η δεδομένη – έως και δημόσια δεδηλωμένη – δυσανεξία πολλών βουλευτών της ΝΔ για την εκχώρηση της πρωτοκαθεδρίας του κόμματος στον υπερδεξιό άξονα Σαμαρά και Γεωργιάδη. Και μαζί, κρύβεται και ο φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εάν η ψηφοφορία γίνει σε δέκα διαφορετικές κάλπες, υπάρχει κίνδυνος να υπερψηφιστεί με μεγάλη διαφορά – και δη με με ψήφους γαλάζιων βουλευτών – η σύσταση Προανακριτικής για τον πρώην πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο του κόμματος σε σχέση με τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πιθανή στην ηγεσία της Πειραιώς, με δεδομένο μάλιστα ότι άλλα πρόσωπα της παράταξης που εμπλέκονται στην δικογραφία, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εμφανίζονται να έχουν την στήριξη και κάλυψη της πλευράς Καραμανλή και των βουλευτών που επηρρεάζει.

Η “επιστράτευση” Μεϊμαράκη - Κακλαμάνη

Στην αποτροπή μιας τέτοιας ευθείας, εκ των έσω αποδοκιμασίας των Αντώνη Σαμαρά και Αδωνι Γεωργιάδη στοχεύουν και μια σειρά ακόμη κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προς διαμόρφωση εικόνας ενότητας και συντεταγμένης υιοθέτησης της θεωρίας της “σκευωρίας” στο σκάνδαλο της Novartis. Κατόπιν έντονου παρασκηνίου τα τελευταία 24ωρα, στην επιχείρηση ενότητας επιστρατεύτηκαν χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Νικήτας Κακλαμάνης με τις παρεμβάσεις τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση μίας ώρας – την οποία και δημοσιοποίησε – με τον κ. Μεϊμαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση στόχευσε και η διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε για τα εθνικά θέματα με την συμμετοχή και της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις προς την πλευρά Καραμανλή να υπάρξει, έως την Τετάρτη, μια παρέμβαση – έστω και μέσω “κύκλων” - του πρώην πρωθυπουργού που θα στηρίζει την γραμμή Σαμαρά και Αδωνι περί “σκευωρίας”.

Ο Καραμανλής

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου παρέμβαση, καίτοι πρόσωπα του περιβάλλοντός του φέρονται να διαμηνύουν πως εκείνο που προέχει για τον πρώην πρωθυπουργό είναι η ενότητα του κόμματος την οποία και δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να υπονομεύσει.

Για τους αισιόδοξους της Πειραιώς το μήνυμα αυτό μεταφράζεται ως έμμεση υπόσχεση πως οι καραμανλικοί βουλευτές δεν θα “πυροβολήσουν” το δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη στις κάλπες της Προανακριτικής. Ουδείς όμως εγγυάται ότι οι καραμανλικοί θα λειτουργήσουν en bloc και ουδείς θέλει να ρισκάρει πολιτικές εκπλήξεις στην ψηφοφορία που θα αμφισβητήσουν πλέον ευθέως τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ και την επιλογή του να ταυτιστεί με τον άξονα της σκληρής δεξιάς. Ως εκ τούτου, την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται νέα θορυβώδης επιχείρηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου οι δέκα κάλπες να περιοριστούν σε μία...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου